Nieuws

Winkler Prins maakt armoede bespreekbaar tijdens ontbijt20230919_083602.jpg

Armoede bespreekbaar maken, dat is een doel van scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam. Daarom organiseerden ze op 19 september een ontbijt voor alle leerlingen van de school. Dit initiatief komt voort uit de subsidie van de gemeente Veendam die ze hebben gekregen uit het fonds Kansrijk Opgroeien. Wethouder Ans Grimbergen was namens de gemeente Veendam aanwezig.

Tijdens het ontbijt spraken de leerlingen in hun eigen klas over het onderwerp armoede en gingen ze onder begeleiding van de mentor of docent in gesprek over de verschillende vormen, oorzaken en oplossingen voor armoede. Kansengelijkheid vormde daarbij een belangrijk thema; het financieel niet breed hebben in de huiselijke sfeer hoeft geen voorbode te zijn voor financiële ongelijkheid tijdens de schoolperiode.

IMG-20230918-WA0005.jpg

Broodjes van de lokale bakker
Speciaal voor dit ontbijt heeft de lokale bakker een broodje gecreëerd dat zo gegeten kon worden. De leerlingen konden daardoor gelijk beginnen, waardoor er voldoende tijd en ruimte was om met elkaar in gesprek te gaan. Om het ontbijt compleet te maken, waren de ontbijtpakketten ook voorzien van drinken en fruit, voor een gezonde start van de dag. Het ontbijt vormt de start van het doorbreken van het gesprekstaboe rondom armoede. Het onderwerp zal gedurende het hele schooljaar onder de aandacht komen.

Initiatieven tegen armoede
Hoewel het ontbijt eenmalig is, neemt Winkler Prins ook andere initiatieven om armoede tegen te gaan. Zo liggen er iedere ochtend, op elke locatie, fruit en broodjes klaar voor leerlingen die geen ontbijt hebben gehad. Ook worden er op alle locaties kosteloos menstruatieproducten aangeboden, die leerlingen mee naar huis mogen nemen.

Daarnaast biedt Winkler Prins hulp aan ouders die moeite hebben met het opbrengen van de kosten voor bijvoorbeeld klassenuitjes of sportcontributie. Een financiële coach ondersteunt ouders die weinig financiële daadkracht hebben en brengt de mogelijkheden in beeld.