Nieuws

18e Kinderfeestweek in Borgerswold2007 KFW (2).JPG

Honderden kinderen komen elke dag weer naar Borgerswold tijdens de jaarlijkse Kinderfeestweek (KFW) in de laatste week van de zomervakantie. Ze komen ieder jaar weer omdat de kreet ‘de leukste week van het jaar’ mogelijk echt zo is. Het thema is dit jaar ‘Jij bent top!’ en krijgt op veel manieren vorm. Kosten nog moeiten worden gespaard om alles zo goed mogelijk te laten verlopen en dat is te zien en te ervaren. Dat vertaalt zich echter niet in een hogere toegangsprijs want de toegang is, net als in 2005, gratis.

De KFW is niet alleen een hoogtepunt voor veel kinderen maar ook voor heel veel vrijwilligers. 60 groepsleiders zijn er de hele week en dat geldt voor veel meer van de 250 vrijwilligers. Tijd apart zetten voor God, de kinderen en voor elkaar en henzelf. Velen willen de KFW echt niet missen en de data staan met rood in hun agenda’s. Vakanties worden er op afgestemd en de opwinding en spanning nemen deze weken erg toe. ‘Geweldig om er te zijn’, ‘Ik ervaar God daar echt’, ‘Mooi om zo een week met de kinderen onderweg te zijn’ en zo zijn er nog veel meer prachtige uitspraken over het belang van de KFW te beluisteren.

Dat er ieder jaar weer zoveel kinderen komen, geeft wel aan dat het een aansprekend programma is. Velen zijn er ook alle dagen bij, want ze willen er niets van missen. De ene geeft aan te genieten van het zingen en toneel, een ander juist van het knutselen of de gave activiteiten die er ’s middags zijn  zoals de speurtocht, huttenbouwen, verftikkertje of de workshops. Wat ze allemaal zeker weten fijn vinden, is de aandacht die ze krijgen van de hele week (veelal) dezelfde groepsleiders. Afhankelijk van hun leeftijd en dus de zorgfactor is de verhouding begeleiding – kinderen 1 op 3 tot 1 op 7. Heel intensief dus maar dat levert ook bijzondere dingen op getuige de reacties van ouders: ‘hoe bijzonder dat jullie op donderdag in alle rust met 250 kinderen rondom het kruis zitten’, ‘als ik lees wat de leiding op de gebedskaart zet die ze aan het einde van de week meekrijgen, dan krijg ik kippenvel als ik merk hoe goed ze hen in een weekje leren kennen’ of ‘wat bijzonder dat ons kind gewoon de hele week bij jullie mee kan draaien’. Inmiddels zijn er al weer ruim meer dan 100 kinderen online ingeschreven via de website www.kinderfeestweek.nl. Dat kan nog t/m vrijdag 25 augustus en dat maakt de start op maandag 28 augustus om 10 uur weer een stuk minder hectisch. Want het is nogal wat om in een half uur zo’n 250 tot 300 kinderen in te schrijven en met hun groepsleiders samen in de tent te krijgen.

Nieuw dit jaar is dat de podium in de tent in het midden staat met aan beide kanten kinderen, dus allemaal lekker dicht op het podium. Natuurlijk even wennen voor hen, maar zeker voor de muzikanten en zangers van de KFW-band. De toneelspelers zullen echt naar twee kanten moeten spelen en zo diverse gebeurtenissen uit het leven van Petrus, één van de beste vrienden van Jezus, ten tonele brengen en ook het verhaal van Iwan en de hoedenmaker. Andere vernieuwingen zijn dat er dit jaar niet alleen een grote openingssamenkomst in de Kandelaar op de zondag voor de KFW (27-8) is, maar ook op de zondag erna (3-9) om 10 uur. Of de KFW-picknick op zondag 27 augustus vanaf 12.30 uur, de mannenavond op donderdag 31 augustus of het KEP-team, Kom Even Praten-mensen.

De organisatie van de KFW is in de loop der jaren steeds verder gegroeid en inmiddels zijn er 24 taakvelden die soms al meer dan een half jaar met hun voorbereidingen bezig zijn om er samen zo’n mooi geheel van te maken. Veel van de vrijwilligers komen uit Veendam en Wildervank en dan vooral uit de CGKv-kerk en de baptistengemeente Veendam maar ook uit omliggende plaatsen of zelfs vanuit diverse plaatsen ver weg zoals Ede, Leiden, Enschede, Alphen a/d Rijn en Middelburg. Het is blijkbaar de moeite waard om er bij te zijn. Dit jaar is de 18e editie en voor sommige medewerkers is het ook daadwerkelijk de 18e keer zoals Gezinus en Bertina Oostindjer die in 2005 binnen 2 minuten bij de tent waren bij Dukdalf , maar inmiddels al vele jaren vanuit Hoogeveen iedere dag op en neer reizen naar het evenemententerrein in Borgerswold.