Regio

Omgaan met Voedselintoleranties: Tips voor het Beheersen
van Fructose- en Histamine-intolerantiesjimmy-dean-Yn0l7uwBrpw-unsplash.jpg
Foto Jimmy Dean

Voedselintoleranties komen steeds vaker voor en kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Twee veelvoorkomende intoleranties zijn fructose-intolerantie en histamine-intolerantie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze intoleranties en enkele nuttige tips delen om ze te beheersen.

Fructose-intolerantie: een overzicht
Fructose-intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het afbreken en opnemen van fructose, een suiker die van nature voorkomt in fruit en sommige groenten. Mensen met fructose-intolerantie ervaren vaak symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree na het consumeren van voedingsmiddelen die fructose bevatten.

Tips voor het beheersen van fructose-intolerantie:

 1. Identificeer trigger voedingsmiddelen: Houd een voedingsdagboek bij en noteer welke voedingsmiddelen symptomen veroorzaken. Vermijd vervolgens deze voedingsmiddelen of beperk hun consumptie.
   
 2. Let op verborgen fructose: Fructose kan ook voorkomen in voedingsmiddelen waarvan je het niet zou verwachten, zoals frisdranken, vruchtensappen, snoep en sommige bewerkte voedingsmiddelen. Lees altijd de voedsel etiketten zorgvuldig om te controleren op verborgen fructose-ingrediënten zoals fructosestroop, agavesiroop of vruchtensapconcentraat.
   
 3. Kies rijpe vruchten: Onrijpe vruchten bevatten vaak meer fructose dan rijpe vruchten. Kies voor rijpere vruchten om de fructose-inname te beperken.

Histamine-intolerantie: een overzicht
Histamine-intolerantie treedt op wanneer het lichaam niet in staat is om voldoende histamine af te breken. Histamine is een stof die van nature in ons lichaam aanwezig is en betrokken is bij allergische reacties. Voedingsmiddelen die van nature histamine bevatten of histamine vrij zetters zijn, kunnen symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn, huiduitslag, jeuk, maag darmklachten en vermoeidheid.

Tips voor het beheersen van histamine-intolerantie:

 1. Vermijd histamine rijke voedingsmiddelen: Sommige voedingsmiddelen hebben van nature een hoog gehalte aan histamine, zoals gerijpte kazen, gefermenteerde voedingsmiddelen (bijv. zuurkool, yoghurt), vis en alcohol. Beperk de consumptie van deze voedingsmiddelen om symptomen te verminderen.
   
 2. Let op voedingsmiddelen die histamine vrij zetters zijn: Sommige voedingsmiddelen kunnen de afgifte van histamine in het lichaam stimuleren, zelfs als ze zelf geen histamine bevatten. Voorbeelden hiervan zijn citrusvruchten, aardbeien, tomaten en schaaldieren. Vermijd deze voedingsmiddelen indien mogelijk.
   
 3. Overweeg een tijdelijk histaminearm dieet: Een histamine-arm dieet kan helpen om de symptomen onder controle te houden. Dit dieet houdt in dat je histaminerijke voedingsmiddelen en histamine vrij zetters vermijdt. Raadpleeg een diëtist voor begeleiding bij het volgen van dit dieet.