Overslaan en naar de inhoud gaan

Lokale Veteranendag Veendam 2023

Door op zaterdag, 1 juli, 2023 - 22:01

_MG_2936.jpg

Tekst Peter Panneman

De Lokale Veteranendag Veendam vond zaterdagmiddag, net als vorig jaar, plaats in de Stainkroeg, in Ommelanderwijk. Locoburgemeester Henk Jan Schmaal sprak de aanwezig toe, en bood zijn excuses aan, voor het feit dat de veteranenvlag vorig zaterdag tijdens de Nationale Veteranendag niet uithing op het Veendammer gemeentehuis.

_MG_2933.jpg

De Nederlandse Veteranendag is een nationaal evenement. Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Het gaat hierbij niet alleen om militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands-Indië, Korea of Nieuw-Guinea ingezet zijn. Het gaat ook om de snelgroeiende groep ‘jonge veteranen’. Denk hierbij aan actief dienende militairen en ex-militairen die deelgenomen hebben aan vredesmissies in internationaal verband, zoals in Libanon, Cambodja, voormalig Joegoslavië, Irak, Mali en Afghanistan. 

_MG_2925.jpg

Bij de Nederlandse Veteranendag draait het om erkenning en waardering voor veteranen. Ook het vergroten van het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen is een belangrijke doelstelling van deze dag.