Agenda

Open Torendag: Veendammer carillon bekijkenDatum: 
zaterdag 10 juni 2023 13:00 tot 16:00

 

image.png

Zaterdag 10 juni a.s. organiseert de Stichting Klokkenspel Groningen de jaarlijkse Open Torendag. Het motto van die dag is: “De toren open, de beiaardier achter het klavier en iedereen mag komen kijken”.

Ook de toren bij de grote kerk in Veendam is geopend van 13:00 tot 16:00 uur. De mensen van Stichting Carillon Veendam zullen belangstellenden verwelkomen en rondleiden in de toren. Beiaardier Vincent Hensen-Oosterdijk geeft tussen 13:00 en 14:00 uur uitleg over het carillon en de bespeling ervan. Na het beklimmen van een drietal trappen met samen 61 treden, heeft u bovendien een prachtig uitzicht over het centrum van Veendam en het naastgelegen kerkhof. Ook voor (jonge) kinderen is het een leuke ervaring de toren te beklimmen en de klokken van het carillon te bekijken. De grootste van de 49 klokken heeft een gewicht van ongeveer 900 kg en de kleinste van 10 kg.

Met een bezoek aan de Veendammer toren krijgt u een uniek kijkje achter de schermen waar u normaal alleen buiten de klanken van het carillon hoort. De grote kerk -waar de toren deel van uit maakt-  is eveneens geopend. Daar zijn mensen van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk aanwezig om u het één en ander over (de historie van) de kerk te vertellen.