Nieuws

Locatiekeuze cavernepads waterstofopslag in Ommelanderwijk bekend



Positie_installaties_en_cavernepads.JPG
 

EnergyStock heeft in het project om te komen tot waterstofopslag in zoutcavernes drie beoogde locaties gekozen voor de positie van de cavernepads; de asfaltplaten met daarop leidingen, waar de boorgangen naar de cavernes uitkomen. 

Sessies met buren
In een bijpraatsessie op 18 januari 2023 heeft EnergyStock aanwezige buren meegenomen in het zoekgebied voor de positie van de te ontwikkelen cavernes voor waterstofopslag. De presentatie en het verslag hiervan staan op de projectenpagina. Op 18 april 2023 heeft EnergyStock met een groep inwoners van Ommelanderwijk gesproken over de randvoorwaarden die hierbij voor hen van belang zijn. Uitgenodigd waren buren woonachtig tussen de Tonckelweg en de Zoutweg omdat voor deze groep het uitzicht door de cavernepads potentieel het meest verandert. Deelnemers gingen met elkaar en met EnergyStock in gesprek over de locatie van de cavernepads en de aandachtspunten waar EnergyStock rekening mee kan houden bij de locatiebepaling en inpassing van de locaties. Ook de presentatie en het verslag van deze avond staan op de projectenpagina. De meest gehoorde randvoorwaarden waren:

  • Plaats cavernepads zo ver mogelijk weg van bebouwing;
  • Plaats ze bij bestaande locaties die zichtbaar zijn in het landschap;
  • Volg de zichtlijnen in het landschap;
  • Plaats ze liever meer verspreid dan in één blok.

Keuze locaties cavernepads
Op basis van de randvoorwaarden die omwonenden inbrachten, de technische haalbaarheid, de lijnen in het landschap en de aansluiting bij andere cavernepads, heeft EnergyStock een keuze gemaakt voor de boogde positie van de cavernepads. EnergyStock heeft gekozen voor cavernepad A9 tegen cavernepad A8 aan, cavernepad A10 in het verlengde daarvan én cavernepad A11 bij de NAM-locatie. Ook caverne A5 is een beoogde locatie voor de opslag van waterstof. Deze caverne is inmiddels volledig uitgeloogd en het cavernepad is aangelegd. Het is de eerste caverne die mogelijk ontwikkeld kan worden voor de opslag van waterstof. Bewoners die voor de sessie van 18 april waren uitgenodigd, zijn vorige week per brief op de hoogte gebracht van de uitkomsten.