Nieuws

Dirigent Lubertus Leutscher blinkt uit
met internationaal projectkoor in PraagIMG_1800.JPG

Al voor de coronatijd stond het voor het VKSO o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher al vast. Een uitvoering van de Carmina Burana met een groot internationaal projectkoor in de wereldberoemde Smetanazaal in Praag. Afgelopen week was het zo ver: met drie touringcars waren de orkestleden, met enkele koorleden en hun support, afgereist naar hun hotels in Praag. De concertreis heeft van 3 t/m 7 mei geduurd.

IMG_1651.JPG

Het VKSO symfonieorkest, bestaande uit 65 musici, heeft de onovertroffen Carmina Burana uitgevoerd gezamenlijk met een groot 150 koppig internationaal koor. Waaronder met leden van het VKSO concertkoor, leerlingen van scholengemeenschap ‘Kindsheid Jesu’ jongenskoor, het ‘Praags Pueri Gaudentes’ en vele anderen uit Nederland, België en Duitsland.

IMG_1056.JPG

Voor de generale repetitie in de Smetanazaal is ook een repetitie gehouden in het Culture House KD Ládví. Het is de repetitiezaal van het beroemde PKF Praque Philharmonia, oftewel het Praags Philharmonisch orkest.

De technici van dit grootste symfonieorkest hebben alle medewerking verleend. Alles stond klaar om aan de repetitie te kunnen beginnen. Tevens konden de vijf slagwerkers van het VKSO de nodige pauken en klein slagwerk lenen van dit vermaarde Praags orkest. En op de dag van het concert in de Smetanazaal stonden er twee vleugels en harp klaar.

IMG_9570.JPG

Op de avond van 5 mei heeft het concert in de indrukwekkende Smetanazaal plaatsgevonden. Dit onderdeel is van de in 1905 tot 1911 gebouwde indrukwekkende Obecni Dum, het voormalig gemeentehuis. Het biedt naast gemeentediensten ook ruimte aan culturele evenementen biedt.

IMG_1696.JPG

Het hoogtepunt van dit concert was uiteraard de spectaculaire ‘Carmina Burana’ van componist Carl Orff. Een zeer aansprekend werk voor groot koor, solisten en orkest. Virtuoze solisten als bas bariton Martijn Sanders, countertenor Rob Meijers en sopraan Nana Tchikhinashvili, completeerden dit fameuze werk.

Tevens trakteerde het VKSO het publiek op ‘Night on Bald Mountain’, een intrigerend werk van componist Modest Moessorgski. Een uitzinnig publiek dat overliep van enthousiasme was het logische gevolg.

IMG_0304.JPG

Na de laatste toon was er de ontlading met joel geluid. Van het publiek was er een daverend applaus. De directeur van het theater stak zijn duim omhoog.

IMG_0499.JPG

Tussen de repetities door hebben de musici en koorleden rondleidingen gehad door de prachtige stad Praag. Een bruisende stad met veel bezienswaardigheden. Vanaf de hoge heuvels in de stad is er uitzicht op de rivier Moldau met de vele bruggen.


 
Fotoalbum: