Regio

Hoge bomen….pexels-mahima-1250260.jpg
Foto Mahima

Kun je nu ook prima zelf onderhouden! Want met een telescopische boomzaag kom je ook zonder ladder precies daar waar je wezen wilt. Heb je een fruitboom en wil je graag maximaal oogsten? Staat er een wilg in je tuin en wil je ingrijpen voordat de takken te zwaar worden? Of wil je gewoon graag de mooie vorm van je lievelingsboom behouden? 

Dan ontkom je niet aan een jaarlijkse snoeibeurt. Natuurlijk kun je dit laten doen, maar met het juiste materiaal kun je veel snoeiwerk ook prima zelf doen!

Waarom snoeien?
Door te snoeien geef je je boom een verjongingskuur en haal je het beste in hem naar boven. Een beschadigde boom is een boom die gevoeliger is voor ziektes en infecties. Door tijdig te snoeien voorkom je dat takken elkaar raken en elkaar zo kunnen beschadigen. Sommige boomsoorten zijn van nature erg topzwaar en vragen daarom om snoeiwerk. Dikke takken blijven maar groeien totdat ze zo zwaar zijn dat ze vanzelf afbreken en naar beneden vallen. Gevaarlijk voor je omgeving en gevaarlijk voor geparkeerde auto’s! 

Maar ook voor de boom zelf is dit niet ideaal. De vallende takken zullen hem weinig schelen, maar de open wond die een afgescheurde tak nalaat doet hem wel pijn en maakt hem bovendien gevoeliger voor ziektes. Tijdig snoeien voorkomt deze beschadigingen en zorgt ervoor dat de boom zijn energie steekt in de gezonde takken die nog een lang leven voor zich hebben.

Snoeien voorkomt dus dat de boom zichzelf beschadigt en voorkomt ook vervelende verrassingen. Dood of ongezond hout komt nu eenmaal een keertje naar beneden, altijd ongecontroleerd en daardoor dus gevaarlijk. Door tijdig te snoeien voorkom je deze schades en blijft je boom veilig. Door te snoeien kun je ook de lichtinval in je boom optimaliseren. Vooral fruitboom bezitters weten hoe belangrijk zon en warmte is voor een goede oogst. Door de takken en bladeren te verwijderen die het zonlicht belemmeren zal je fruitboom opfleuren en zich van zijn beste kant laten zien!

Van de hak op de tak, van tak naar tak
Wie een boom wil snoeien zal de hoogte in moeten. Natuurlijk kun je met ladders een heel eind komen maar praktisch en veilig is dit niet altijd. Zou het niet gemakkelijker zijn wanneer je zonder ladders of hoogwerkers toch je bomen kunt onderhouden? 

Met een telescopische boomzaag of hoogsnoeier kun je ook op grotere hoogtes prima uit de voeten. Door de telescopische steel snoei je eenvoudig tot een hoogte van wel 5 of 6 meter. Hoog genoeg voor de meeste fruitbomen en wilgen! 

Wil je niet zelf knippen maar laat je het zware werk liever over aan een machine? Bij Keizers.nu vind je hoogsnoeiers met een elektromotor maar ook modellen op benzine. Een erg populair model is bijvoorbeeld de Stihl HT 135 Benzine Hoogsnoeier. Dit degelijke stukje Duits tuingereedschap is uitgerust met een kettingzaag en is in staat tot grote prestaties! Door de simpele bediening op het handdeel heb je volledige controle over de kettingzaag aan de andere kant van de steel. 

Door het lichte gewicht van de machine is deze hoogsnoeier erg gemakkelijk in gebruik. Gecontroleerd en snel verwijder je eenvoudig alle overbodige takken en zorg je ervoor dat jou boom in topconditie blijft!

Help je boom af en toe een klein beetje met behulp van een boomzaag. Hij zal je dankbaar zijn!