Nieuws

Scootmobieltocht Muntendam
naar buurgemeente VeendamIMG_7728.jpg

Twee keer per jaar heeft Ouderen Actief Muntendam een scootmobieltocht, die eind april en in september word verreden. Karin Daniëls: “Sinds enkele jaren organiseren we de Scootmobieltocht. We zijn dit jaar met 10 deelnemers onderweg en met 15 rijders/begeleiders Onder hen ook de vrijwilligers voor de verkeersregels en de veiligheid. We hebben een route van 16 kilometer uitgestippeld. We proberen een leuke creatieve route te vinden. Die niet langs te drukke wegen gaat.”

Dit jaar was de route grotendeels in Veendam. Beginnend in Muntendam ging de tocht naar het Veenpad. En via de Raadsgildelaan langs het golfterrein en de Langeleegte. Verder door de Kerkstraat, het Hazepad op, en langs de Paralelweg. En vervolgde de stoet de route langs de Transportweg, Het Egypteneind op, en daar natuurlijk ook even kijken bij het ooievaarsnest. Via de Bredeweg ging het weer terug naar Muntendam.

IMG_7729.jpg

Halverwege de route werd halt gehouden bij Saloon 1910 van de familie Ekamper. Daar werden de deelnemers in het monumentale treinstation welkom geheten. Er was meteen de klik vertelde Karin. “Toen wij contact hadden opgenomen waren ze direct bereid om voor ons extra open te gaan. De koffie met de koeken waren gratis. Reizigers van de museumspoorlijn STAR kunnen in het gezellige treinstation worden voorzien van een hapje en een drankje.

“Het is de eerste keer dat we hier zijn”, zegt Karin. “Meestal gaan we een stukje naar Sappemeer en ook nog naar Zuidbroek. En naar Borgercompagnie. We kunnen niet te ver weg gaan, anders maak je te veel kilometers.”

IMG_7732.jpg

Behalve de scootmobielers waren er ook twee deelnemers uit Veendam met een duofiets. Ondersteuning was er van Medipoint voor de medische hulpmiddelen. Zij boden gratis hulp voor een probleempje onderweg, zoals een lege accu of een lekke of te lege band. En is er plaats in de auto van Medipoint. Daarnaast rijdt een bezemwagen mee. Mocht het nodig zijn is er ook daarin plaats.

Op het langste deel van de route is er ook een korte pauze om even de benen te kunnen strekken. En de handen even losmaken van het continu gas geven. Een foeragezakje met drinken, fruit en wat lekkers krijgen ze ook mee.

IMG_7736.jpg

In september wordt een tweede scootmobieltocht gehouden. Van iedereen wordt gevraagd om de contactgegevens. Dan kan voor het geval er een keer iets is er contact kan worden gelegd met het thuisfront. En voor het af kunnen bellen bij slecht weer. Vanwege slechte weersvooruitzichten is het een keer afgeblazen. Maar bleek achteraf het prachtig mooi weer te zijn. Dat was wel balen, in het organiseren zit veel tijd.

Het tempo moet gewoon rustig worden gehouden. Dan kan ook sneller worden geanticipeerd, bijvoorbeeld als iemand onverwacht remt. Het houden aan de regels is voor de veiligheid belangrijk. In de rij blijven en niet zo maar dingen doen die de organisatie niet verwacht. Anders kan de veiligheid worden niet gegarandeerd.

IMG_7737.jpg