Nieuws

Bloematelier Pluk Veendam_DSC6442.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

De 2e zondag in mei – over een kleine 14 dagen is het weer zover! Niet vergeten hé! Oh ja, MOEDERDAG. Voor een bloemist een drukke tijd, want wie wil moeder nou niet verrassen met een prachtige bos bloemen? Bij Bloematelier Pluk aan de Kerkstraat 21a weten ze er alles van. Vorig jaar rond deze tijd, om precies te zijn 5 mei, opende Sandra Wever daar haar eigen bloematelier. “Een spannende tijd. Voor het eerst mijn eigen bedrijf. Wat zal het worden? Heb ik genoeg ingekocht? Zullen de mensen me weten te vinden? Achteraf ben ik die week geleefd. Het is als een roes aan me voorbij getrokken. We hadden de entree opgesierd met ballonnen, flyers rondgedeeld en op Facebook ruchtbaarheid gegeven aan de opening, maar verder was het afwachten. Het werd een succesvolle start,” glimlacht Sandra. “En… oh wat is het snel gegaan dat 1e jaar!”

_DSC6470.jpg

Sandra Wever is geboren en getogen hier in Veendam. Na de MAVO, ja, wat moet je dan? AOC Terra in Emmen leek haar wel wat. Een 4-jarige Mbo-opleiding bloemschikken-binnen. Eerst een jaar met de bus via Gieten richting Emmen, daarna op kamers. Toen weer terug naar Veendam. Na de opleiding aan het werk? In de bloemen was niet veel te vinden, dus bood HRC Parkzicht uitkomst tot… “Ik kreeg een tip van mijn oom en tante, die in Zuidlaren wonen. Er was een plekje bij bloemenzaak Juffertje in ’t Groen aan de Kerkbrink 6b aldaar. Daar ben ik toen beland én heb er met veel plezier ruim 20 jaar gewerkt. En nu dus voor mijzelf een eigen Bloematelier Pluk.”

Bij Bloematelier Pluk  doen ze hun naam eer aan. Voor een bos bloemen pluk je overal een bloem of takje weg en stel je zo je eigen boeket samen. Boeket of bouquet? Dat laatste heeft misschien wat meer uitstraling, maar hier in de Veenkoloniën is boeket wel mooi genoeg. Doe maar gewoon!
Naast snijbloemen verkoopt Sandra uiteraard ook kamerplanten en seizoengebonden bloemen. Bijna dagelijks rijdt ze naar de veiling in Eelde, om zeker te zijn van een goede kwaliteit én vers. Op de veiling zoekt ze zelf de bloemen uit die in grote fusten haar toelachen. Terug in de Kerkstraat maakt ze de mooiste creaties voor de kritische klant.
Je kunt er ook terecht voor fraai glaswerk of exclusieve potterie. Voor deze laatste producten reist ze met enige regelmaat af naar Aalsmeer om daar haar slag te slaan bij de groothandel annex bloemencadeauwinkel/lifestyle inkoopcentrum Tica.

_DSC6438.jpg

Ze heeft zich eveneens gespecialiseerd in (t)rouwarrangementen. Hierin verwerkt ze veelal een persoonlijk tintje van het bruidspaar of overledene. Laatst moest ze een rouwarrangement maken voor iemand die met veel plezier een groentetuintje had gehad. In het bloemstuk verwerkte ze verschillende soorten groenten! Dit tot troost voor de nabestaanden. 
We zijn er nog niet. Veel Veendammer bedrijven willen wekelijks een vers bloemetje op de balie. Daar heeft ze speciale abonnementen voor. En zeg nou zelf. Een vers bloemetje als welkomstgroet doet het altijd goed. 

Haar eigen favoriete bloemen? “Dat is seizoengebonden. Nu (voorjaar) ben ik bijvoorbeeld gek op Franse tulpen, die zijn wat sterker dan onze gewone tulpen. Bovendien vind ik de opbouw van de bloem veel fraaier. Ook de sneeuwbal (Viburnum) spreekt me bijzonder aan. En wat dacht je van de Ranonkel? Wat een kleurenpracht en diversiteit!

02_resize.jpg
Ranonkel

Over het algemeen houd ik van landelijke (pluk)bloemen.”

Het pand in de Kerkstraat ziet er stijlvol uit met een industriële look. “We hebben er weinig aan verbouwd, want de bloemen en andere snuisterijen moeten het maken. Verschillende meubelstukken heb ik over kunnen nemen van De Laatbloeier in Wildervank,” vertelt Sandra. 
De winkel is goed bereikbaar nu de Kerkstraat weer opengesteld is voor auto’s. “Toch wel een pré, want de mensen hoeven niet te slepen met hun aankoop.”

De opgedane kennis en jarenlange ervaring geeft Sandra Wever graag door aan anderen. Ze leidt momenteel een stagiaire op van het AOC Terra in Groningen. Dat er veel te leren valt bij Bloematelier Pluk staat buiten kijf.

_DSC6458.jpg

’s Maandags en dinsdags is Bloematelier Pluk alleen geopend op afspraak. Bij ons bezoek, op een dinsdag voor Pasen, staat de winkel vol met heerlijk geurende bloemen. Deze wachten om verwerkt te worden tot kleurrijke boeketten. Paasattributen verlevendigen de vele sierstukken. Voorjaarskransen aan de muur stralen iets vrolijks uit. Met Moederdag zal het niet anders zijn!

Promotionele spreuken van weleer als:

  •     Zeg het met bloemen;
  •     Neem vaker een bloemetje mee;
  •     Bloemenhouden van mensen

zijn eigenlijk nog heel eigentijds en actueel, want ze slaan nog steeds de spijker op de kop.

_DSC6463.jpg

Je kunt op de andere dagen bij Bloematelier Pluk terecht:

  •     Woensdag van 09.30 - 18.00 uur
  •     Donderdag van 09.30 - 19.00 uur
  •     Vrijdag van 09.30 - 18.00 uur    
  •     Zaterdag van 09.30 - 17.00 uur.

_DSC6459.jpg

Wat vindt Sandra van een eventuele koopzondag?
“Daar ben ik niet gelukkig mee. Ik vind het juist zo gezellig om zo’n dag zelf op pad te gaan.”

Eén jaar Bloematelier Pluk in de Kerkstraat. Sandra kijkt er tevreden op terug. “Het winkelend publiek hier in Veendam is erg gezellig. Men komt gericht binnen om een cadeau(tje) te kopen om weg te geven of lekker voor zichzelf te houden. Het maakt me blij. Na een jaar heb ik al een behoorlijke vaste klantenkring opgebouwd.” 

_DSC6428.jpg

Bloematelier Pluk is een aanwinst voor de Kerkstraat én het geeft het centrum van Veendam weer wat kleur! 

Meer informatie:
Loop op bovengenoemde dagen eens binnen op Kerkstraat 21a 
Verrassend zal de conclusie zijn
0598-717740 of 06-28146688
bloematelierpluk@netvisit.nl
www.bloematelierpluk.nl


Fotoalbum: