Nieuws

Bouw crematorium Veendam voorlopig van de baan



341224058_546476284309562_820381008432241579_n.jpg

Door Peter Panneman

Bewoners van de Langeleegte in Veendam hoeven voorlopig niet meer te vrezen voor de komst van een crematorium bij de naastgelegen begraafplaats Buitenwoelhof. Volgens de bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland had de gemeente Veendam in 2021 geen omgevingsvergunning af mogen geven voor de bouw van een crematorium en koffiekamer bij de begraafplaats.

Begin dit jaar troffen de omwonenden en een delegatie van de gemeente Veendam elkaar in de rechtszaal. Buurtbewoners zeiden toen te vrezen voor verkeersdrukte en parkeerproblemen in de straat als er een crematorium bij de begraafplaats zou worden gebouwd. Bovendien vonden ze het geen fijn idee om in de tuin te zitten terwijl enkele meters verderop een lichaam wordt gecremeerd.

De bestuursrechter concludeert dat de gemeente Veendam bij de afgifte van de omgevingsvergunning zich op de verkeerde regelgeving heeft gebaseerd. Al zonder de argumenten over de verkeersdrukte kwam de rechtbank tot dat oordeel. De gemeente Veendam moet opnieuw over de aanvraag voor de omgevingsvergunning beslissen en de proceskosten van de procederende bewoners betalen. De gemeente Veendam heeft zes weken om in hoger beroep te gaan.