Nieuws

Pandje Prummel in Veendam
wordt geen beschermd monument3C4A8948kopie.jpg

Door Bert Woltjes en diverse bronnen

Pandje Prummel in Veendam wordt geen beschermd monument.
'Niet bijzonder genoeg'.

Een van de oudste winkelpanden in Veendam, pandje Prummel in de Kerkstraat, komt niet op de lijst van beschermde gemeentelijke monumenten. De gemeente Veendam is van plan het oude winkelpand van voormalig juwelier Prummel in de Kerkstraat te slopen. Eerder dit jaar trokken erfgoedverenigingen Heemschut en Het Cuypersgenootschap aan de bel. Ze vrezen sloop van het voormalige winkelpand uit de negentiende eeuw.

3C4A8904kopie.jpg

Het pand aan de Kerkstraat 31-33 is het oudste nog bestaande winkelpand in de Kerkstraat. Het betreft een dwarshuis en is een typologie die oorspronkelijk stamt uit de late middeleeuwen als boerderijtype, waarbij het woonhuis ‘dwars’ op de schuur geplaatst werd. Het type was in de 19e eeuw in opkomst als buitenverblijf en in kleiner formaat als dubbel woonhuis of woon- winkelpand. Het exacte bouwjaar is niet bekend maar de registers van bewoning gaan in ieder geval terug tot 1811.

3C4A8951kopie.jpg

Vanaf 1904 tot en met de aankoop door de gemeente in 2017 was hier juwelierszaak Prummel gevestigd. In het linker gedeelte heeft nog een tijdje een kledingwinkel/naaiatelier gezeten.


Fotoalbum: