Nieuws

Vosdingh komt 4 mei niet naar gemeente Veendam
Burgemeester Berry Link heeft andere plannen



336780644_595153765982198_4458180325893270705_n.jpg
Archieffoto 2019

Door Peter Panneman

Burgemeester Berry Link van de gemeente Veendam heeft zich de woede van oud-Wildervanker Leo Vosdingh op de hals gehaald. Aanleiding is een melding aan Vosdingh vanuit de gemeente Veendam, dat ze de 4 mei herdenking dit jaar anders willen doen.

Traditiegetrouw legde Vosdingh samen als eerste met de burgemeester een krans bij het Joods monument aan de Bendikstraat. Dit jaar wil burgemeester Berry Link samen met zijn partner als eerste een krans leggen. Vervolgens mag Vosdingh dan als tweede een krans leggen. En dat is tegen het zere been van Vosdingh.

Een tweede telefoongesprek vanuit het Veendammer gemeentehuis met de mededeling om dan toch maar gezamenlijk met de burgemeester de eerste krans te leggen leverde niets op. “Die burgemeester weet niet wat hij zegt, het heeft mij tot op mijn Joodse ziel geraakt, ik ben er kapot van”, aldus een emotionele Vosdingh die besloten heeft na 45 jaar niet meer naar Veendam te komen.

IMG_0088_0.jpg

Vosdingh gaat ook niet naar Wildervank waar hij jaarlijks ook een krans legde bij het monument aan de Postkade, “ik kan het niet meer opbrengen”. Voorzitter Henk Robben van het 4-5 mei comité in Wildervank betreurt de hele affaire ten zeerste.

Vosdingh komt jaarlijks vanuit zijn woonplaats Arnhem naar Veendam om bij de herdenkingen op 4 mei in de gemeente Veendam aanwezig te zijn. Vosdingh is bestuurslid van het Nederlands Israëlitisch Gemeenschap. Hij is zelf bijna 76 jaar en heeft zelf de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Maar ook de tweede generatie blijft de gevolgen van de verschrikkingen dat hun familie overkwam achtervolgen. De brandhaarden en de verschrikkingen die de wereld nog altijd teisteren heeft nog een extra effect.