Nieuws

Stichting Voordoor Wildervank_DSC5237.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

“Hoe simpel kan het zijn om mensen een lach op het gezicht te bezorgen,” zegt Tiny Meijer van de Stichting Voordoor. Dit geldt natuurlijk voor alle mensen, maar in het bijzonder de kwetsbaren onder ons. Het vertelt precies waarmee deze stichting zich bezighoudt. Bij de Stichting Voordoor aan J. Kammingastraat 16 in Wildervank is iedereen welkom en dat ervaar je al als je de deurknop in je handen neemt. Als vreemdeling zijn de honden eerst wat blafferig, maar daarna kwispelen ze driftig met hun staart. Voor hen is het dan ook goed.

_DSC5205.jpg

De corona-tijd was lastig, zeker in de intermenselijke contacten, maar het heeft ook veel creativiteit gebracht. “We hebben allerlei leuke dingen gedaan. 2x hebben we Kerstdiners bij mensen (50) thuisbezorgd, nou ja voor de deur neergezet. We hebben bijzondere mondkapjes gemaakt. Ons tulpenproject was verrassend. We hebben tulpen bezorgd bij onbekenden van ons. De adressen hadden we ontvangen via Facebook en via mond-op- mond-reclame. Betalen ging contant of met een tikkie, maar wel met gepaste afstand! Met 4 man hebben we ze rondgebracht! Iets krijgen zonder afzender zet mensen aan het denken. Wie denkt er nou aan mij? De reacties waren hoopvol. Het maakte mensen blij. 
Een andere actie was die van de kaartjes. Die kaartjes hebben we soms zelf gemaakt of prachtige bloemenkaartjes met verschillende opwekkende teksten erop. We hebben er maar liefst zo’n 1000 rondgebracht. Dit hebben we gerealiseerd o.a. samen met de Thuiszorg. Online bingo? “Ja, dat hebben we ook gedaan. Zowel kaartjes als prijsjes hebben we op de fiets bij de deelnemers en/of winnaars bezorgd. De verbinding met de mensen bleef op deze manier intact,” verhaalt een nog steeds enthousiaste Tiny Meijer. Gelukkig ligt deze tijd alweer achter ons.”

_DSC5195.jpg

Bij binnenkomst valt onmiddellijk de grote hoeveelheid kleding op. Keurig hangend op kledingrekken. Eénmaal per kwartaal, dit keer 5 en 6 april a.s., organiseert de stichting een kledingmarkt. De dekbedovertrekken en hoeslakens wisselen van eigenaar voor slechts vanaf €1,00 per stuk. De meeste andere kleding gaat weg voor € 0,10 (10 eurocent). Schoenen en jassen doen € 1,00. 
“Alle kleding wordt gecontroleerd. Het moet schoon én heel zijn,” vult Tiny Meijer aan. In een andere opbergplaats staat/hangt de kinderkleding. Die is om te ruilen. Dat gaat dus met gesloten portemonnee. De maten variëren van 44 – 182 heb ik me laten vertellen. De ruilbeurs en de kledingmarkt zijn er voor iedereen! Je hoeft géén identiteitsbewijs o.i.d. te laten zien. “We gaan uit van eerlijke kopers.”

_DSC5200.jpg

Aanloop
Dinsdags van 10.00 uur – 15.00 uur en vrijdags vanaf 14.00 uur komen diverse mensen even langs. Soms zijn dat “vaste” gasten. Andere keren komen mensen spontaan voor een bakkie en een praatje. “Dinsdags bereiden we samen een lunch, die dan ook weer gezamenlijk genuttigd wordt. Vrijdags maken we een warme maaltijd klaar. Er blijft voldoende tijd voor én na het eten om een spelletje te doen, iets creatiefs te ondernemen of bij het opruimen te helpen. Die creatieve activiteiten bestaan uit schilderen, tekenen, handwerken, breien, houtbewerken en ga zo nog maar even door. 
Aanmelden voor het eten is wel noodzakelijk om niet de hond in de pot te vinden!
Om je een idee te geven hoeveel mensen van zo’n warme maaltijd genieten: met Kerst heeft Bertus, een van onze vaste gasten, wel 10 kg aardappels geschild!
Momenteel werken we, 20 dames, aan warme dekens. Wij maken fysiek échte warme dekens. We hebben er al zo’n 16 uitgedeeld/bezorgd. De dames haken vierkantjes van 15 x 15 cm. Deze, tussen de 80 en 120 vierkantjes, zetten we aan elkaar en aan de achterkant naaien we er een fleecedeken tegenaan. Heerlijk warm. De garens worden gesponsord. Er is zelfs een mevrouw uit Gorinchem die meewerkt aan de vierkantjes! De ontvangers zijn laaiend enthousiast, dankbaar en reageren uiterst positief.”

_DSC5234.jpg

Groen
“Aan de zuidkant van het voormalige station Wildervank hebben we een biologische moestuin. Prachtig tegen het talud van het spoor aan op de zonzijde en veelal uit de wind. Hier telen we zelf onze groentes en fruit. Helaas vindt dit initiatief weinig waardering bij onze bezoekers. Wat de oorzaak hiervan is, is niet geheel duidelijk. Je bent lekker buiten, een beetje schoffelen of spitten en de oogst is een feest, maar toch slaat het niet aan. Misschien zijn er nog vrijwilligers die ons willen helpen?”

“Binnenkort start een toch wel stevige verbouwing. We krijgen nieuwe vloerbedekking in de huiskamer, PVC-laminaat. Bovendien wordt een halletje in de onverwarmde opslagruimte gecreëerd met isolatieplaten, zodat niet in een keer alle warmte uit de huiskamer verdwijnt. We werden gesponsord door de stichting Arme Kant van Drenthe. Deze stichting is opgeheven en wij mochten delen in de, laten we het noemen, nalatenschap.”

_DSC5190.jpg

“Wij kunnen veel mensen helpen en zijn er voor de ergste nood,” memoreert Tiny. “Het is alleen erg moeilijk om de mensen te bereiken, te weten wat hun behoeftes zijn en wat de mensen nodig hebben. Mensen vragen niet voor zichzelf. Gelukkig hebben we korte lijntjes met andere zorgverleners als deBasis (v/h Compaen) en de Thuiszorg. We hebben hier dekbedden en kussens en een gratis weggeefkast, dus als het écht nodig is neem contact op het de Stichting Voordoor. Ook kinderspeelgoed vind je bij ons.”
Nu we het toch over kinderspeelgoed hebben. Voor de vluchtelingen in het voormalige hotel De Veenkoloniën K.J. de Vriezestraat hebben we met Sinterklaas speelgoed gebracht samen met een koffertje met leuke spulletjes van Summerfun. Dit werd gewaardeerd en leuk ontvangen.” De medewerking van het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum mag hierbij niet onvermeld blijven. 
Wil je iets brengen, neem dan vooraf ook even contact op. Géén meubels s.v.p.

_DSC5192.jpg

Bij de Stichting Voordoor lopen momenteel een aantal stagiaires in het kader van de maatschappelijke stages voor het voortgezet onderwijs. Deze bedraagt 30 uur. “De jongelui van scholengemeenschap Winkler Prins vinden het over het algemeen erg leuk om hier te zijn.” Vanuit het MBO lopen ook een aantal studenten stage. Deze komen 2 dagen in de week. 

“Na 7 jaar weten sommigen ons nog niet te vinden, jammer. Loop gewoon eens binnen, dat kost niets. Stichting Voordoor is er om mensen te helpen op allerlei manieren. Schroom niet en met die honden… blaffende honden bijten niet!”

image_6487327.JPG

Meer informatie:
T: 06-21713739
E: info@stichtingvoordoor.nl
F: Facebook: Stichting Voordoor
W: www.stichtingvoordoor.nl


Fotoalbum: