Nieuws

Fonds Burgerinitiatieven in Veendam:
Geen geld voor feestverlichting wel voor 25 jaar Blueprint



gemeentehuis-nieuw_20160805_213937.jpg

Door Peter Panneman

De gemeente Veendam heeft 2 burgerinitiatieven voor de bekostiging van feestverlichting voor de jaarlijkse editie van de Lichtjesroute aan de Hertenkamp en Buitenwoelkade in Veendam afgewezen. Dit is gebeurd in het kader van het Fonds Burgerinitiatieven. De adviescommissie heeft deze aanvragen op voorhand afgewezen op basis van precedentwerking.

De gemeente Veendam stelt wel 1.500 euro beschikbaar voor de jubileumuitzending '25 jaar Blueprint' van Thomas Kaldijk. Hij had 2.000 euro gevraagd, maar de adviescommissie Fonds Burgerinitiatieven vindt dat Kaldijk zelf financiële dekking moet vinden voor 500 euro.

Aanschaf verlichting
De jaarlijkse Lichtjesroute - en de gezamenlijke aanschaf van verlichting - valt volgens de voorwaarden in het kader van een burgerinitiatief. Toch wijst de adviescommissie deze aanvragen op voorhand af op basis van precedentwerking.

Honoreren
"Inwoners van Veendam hebben bij eerdere edities van de Lichtjesroute geen aanspraak kunnen doen op een financiële tegemoetkoming vanuit de gemeente. Indien de commissie aanvragen van de editie 2022 wel zou honoreren, benadeelt de gemeente deze groep inwoners. Hierbij telt ook mee dat de commissie geen afwegingen maakt over de koopkracht van inwoners en dus voorziet dat een gemeentelijke bijdrage lijdt tot kansenongelijkheid. Dit wordt door de leden van de adviescommissie als niet wenselijk gezien. Het besluit tot afwijzing tevens voor deze en toekomstige edities van de lichtjesroute", aldus de gemeente.
Iedere inwoner

De adviescommissie vindt dat de jubileumuitzending van 25 jaar Blueprint in de foyer van cultuurcentrum vanBeresteyn voor iedere inwoner gratis toegankelijk moet zijn.