Nieuws

Hertenkamp zonder herten onacceptabel 
voor GemeenteBelangen Veendam



2022 01 27 FOTO HERTENKAMP VEENDAM -RDJONGE 01 (lagere res).jpg

Afgelopen donderdag is in de tweede kamer gesproken over de huis- en hobbydierenlijst. Minister Piet Adema (CU) van LNV is voornemens, deze lijst te beperken tot 30 soorten. Gevolg is dat damherten per 1 januari 2024 niet meer gehouden mogen worden op een hertenkamp. Ze zouden met name te gevaarlijk zijn in de omgang.

Een onbegrijpelijk voornemen volgens fractievoorzitter Robert de Jonge van GemeenteBelangen Veendam: ‘het houden van damherten in Nederland stamt al uit de 17e eeuw. In Veendam is het hertenkamp een blikvanger in het centrum en van cultureel historische waarde. Het hertenkamp in Veendam is al meer dan een eeuw aanwezig, zonder problemen. Het is aangelegd rond 1915 samen met het prachtige schoolgebouw (de ULO), een rijksmonument onder architectuur gebouwd door Jan Stuivinga uit Zeist. Veel mensen genieten er ook echt van. Ook al is er sprake van een overgangsregeling, in dit hertenkamp gaan we geen alpaca’s, kamelen, lama’s of waterbuffels houden. Het klinkt absurd maar deze soorten staan wel op de nieuwe lijst.”

Dierentuinen en wildopvangcentra worden uitgezonderd van deze regeling. GemeenteBelangen Veendam is voornemens het college te verzoeken aan te dringen bij de minister om de uitzonderingen uit te breiden dan wel damherten alsnog toe te voegen aan de lijst zodat het hertenkamp op lange termijn haar functie kan blijven vervullen.