Nieuws

Timberman Boom en Landschap Veendamwerk foto 3.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Oh, wat een uitdagende klus. Een beste grove den met pakweg een stamdoorsnede van rond de 90 cm en 20 m hoog is omgewaaid en hangt vlak boven een garage. Er hoeft maar iets te gebeuren en de gehele garage gaat eraan. Wat nu? 
Gelukkig bestaan er bedrijven als Timberman Boom en Landschap. Michel Timmerman wordt ingeschakeld. Bij aankomst maakt hij eerst een risicoanalyse en bekijkt hoe hij dit niet alledaags probleem zal aanpakken. Veiligheid staat uiteraard voorop én de garage mag niet beschadigd worden. Nu komt het aan op vakmanschap (kennis en kunde) en heel veel ervaring. In zijn hoofd heeft hij al een plan van aanpak gemaakt, want hij heeft al duizenden bomen omgehaald. Hulptroepen worden opgetrommeld - Louise zijn vrouw - doet het grondwerk. Materiaal wordt uitgeladen en Michel zelf hijst zich in zijn klimgordel met toebehoren omhoog. Afvanglijnen, katrol en bolder worden geprepareerd, de ketting van de kettingzaag geslepen en dan gaat het gebeuren. Louise en Michel staan direct met elkaar in verbinding via een intercom. “Het schreeuwen om boven het gejank van een zaagmachine uit te komen, moet je niet willen,” beaamt Michel. “Ook vinden de klanten dit niet plezierig.”
Met beleid, stukje voor stukje, zaagt Michel de boom in stukken en vangt Louise de takken met de afvanglijn af. Na een paar uur is de klus geklaard. De boom ligt beneden, de garage is gespaard en Michel staat weer veilig op de grond.

WhatsApp Image 2023-01-20 at 08.43.05 (2).jpeg

Timberman Boom en Landschap is een betrekkelijk jong bedrijf hier in Veendam. Michel en Louise startten in 2019. Ze hebben zich toegelegd op het ontwerpen van tuinen en aanleg, het onderhouden ervan en de boomverzorging. Michel heeft jarenlang als hulpverlener gewerkt, veelal binnen. Nu is hij de gehele dag buiten aan het werk. Via een tip van een collega, Frank Prins, en allerlei cursussen belandt hij in de boomverzorging. Als ondernemend natuurmens bevalt hem dat uitstekend. Michel is Frank nog altijd dankbaar. Frank heeft een eigen boomverzorgingsbedrijf in Rouveen. Michel heeft van kinds af aan iets met bomen. Hij groeide op in Assen aan de rand van de Molukse wijk. De jongelui waren daar altijd aan het vliegeren. Met regelmaat kwam zo’n vlieger vast te zitten in de bomen. Als je die eruit haalde was die voor jou. Aan het eind van het seizoen had hij er soms wel een tiental!
De grootste uitdagingen zijn de klussen als hierboven omschreven. Heel specialistisch werk. Louise is de creatieve geest van het tweetal. Zij ontwerpt tuinen en helpt mee als “grondvrouw” bij de bomen en bij het onderhoud van de tuinen. Ook is ze verantwoordelijk voor de administratie. Ze volgde in Frederiksoord de tuinbouwschool! Het beschilderen van buitenmuren heeft ze als grote hobby.  Als zaterdaghulp kan het echtpaar een beroep doen op hun oudste zoon – Sem. Hij is 15 jaar en gaat de groenopleiding aan het Aoc Terra in Groningen doen. Zijn interesses liggen vooral op het gebied van de machines die nodig zijn voor dit werk.

WhatsApp Image 2023-01-20 at 08.43.09 (4).jpeg

Momenteel hebben Michel en Louise iemand die hen helpt. Het is ZZP ‘er Roelien. Zij assisteert bij het onderhoud van de tuinen. Daarnaast wordt er regelmatig een beroep gedaan op de vakmensen uit hun netwerk.
Michel zelf wordt ook wel door collegae ingeschakeld. Laatst nog werkte hij een aantal nachten. Langs de A50 bij Apeldoorn moest onderhoud aan de bomen plaatsvinden. Het verkeer over de linker rijstrook, de rechter afgesloten voor de onderhoudswerkzaamheden. Een hele serie bomen om, rest snoei- en onderhoud. “Dan zit je daar bovenin en zie je het verkeer onder je door razen. Heel apart.”
Michel wordt ook wel gevraagd door Beers en Beers in Bellingwolde. “Zo help je elkaar.”
Normaliter ligt het werkterrein van Timberman Boom en Landschap in een straal ca. 50 km rondom Veendam. 

Timberman Boom en Landschap 3.jpg
Foto STIHL Timbersports

Michel heeft als achternaam Timmerman. Hoe komen ze dan aan die naam Timberman?
Timberman is afgeleid van de wereldwijde wedstrijdsport Timbersports. Dit is een wedstrijd in verschillende disciplines op het gebied van houthakken. Zowel de klassieke methodes met bijl en zaag als de hedendaagse supermoderne zaagmachines moeten worden gehanteerd. Hoofdsponsor is het bekende tuinmachinemerk Stihl.  Deze wedstrijden zijn uitermate populair in landen met wat meer bos dan hier. In Canada, VS, Nieuw Zeeland, Australië, Duitsland en Frankrijk trekken deze wedstrijden duizenden toeschouwers.

 WhatsApp Image 2023-01-20 at 08.43.05 (1).jpeg

Michel als natuurmens komt van allerlei verrassingen tegen als hij boven in de top van een boom zit. “Laatst in een oude beuk. Ik keek recht in de ogen van een uil, die in zijn nest zat. Ook ben ik wel vleermuizen tegen gekomen. Heel bijzonder.
Het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juni respecteren wij natuurlijk. Mocht er in die tijd toch een klus zijn, dan inspecteren wij eerst de boom om te kijken of er geen nesten in aanwezig zijn. Zit er een nest dan stellen we het werk uit tot na het broedseizoen.”
Bij het kappen van bomen moet je checken of er vergunning aangevraagd moet worden en kun je ook verplicht worden tot herplanten. Deze werkzaamheden voeren ze ook uit. 

WhatsApp Image 2023-01-20 at 08.43.06 (1).jpeg

Het materiaal wat Michel en zijn medewerkers gebruiken liegt er niet om. De inzet van een verschillende soorten hoogwerkers, verreiker of mobiele kraan komt vaak voor. “Je moet overal bij kunnen plus onze veiligheid die altijd voorop staat. Bovendien moet al het materiaal in goede staat verkeren. Klein onderhoud doen we zelf. Soms wel 3x per dag het vijlen van de zaagkettingen. Het grotere werk besteden we uit aan Niels Bulder aan de Transportweg.
In Nieuwediep hadden we snoeiwerk en ander onderhoud aan populieren. Een lastige plek met geringe ruimte, maar met behulp van ons materiaal lukte dat uitstekend. We hebben recentelijk een minishovel aangeschaft. Deze kan tot 500 kg tillen! Deze neemt ons veel werk uit handen.”

WhatsApp Image 2023-01-20 at 14.41.38.jpeg

Als het snoeiwerk gereed is of de boom geveld begint het opruimen. “We hebben een grote versnipperaar, die takken of stammetjes met een Ø 21 cm opvreet. Klanten willen de snippers veelal behouden om paden aan te leggen of borders van een laag snippers te voorzien. Zo maken we de recyclecirkel weer rond.”

WhatsApp Image 2023-01-20 at 08.43.09 (4).jpeg

Bij het verzorgen van bomen vindt altijd vooraf een visuele inspectie plaats. “We kijken dan naar gevaarlijke takken, dood hout, schuurtakken en de oksels (aanhechtingen van de zijtakken). Goede voorbereiding is het halve werk!
Iedereen die bomen op zijn erf heeft staan heeft een zorgplicht. Dat levert bij schades nogal eens trammelant op bij de verzekering. “Wij als Timberman Boom en Landschap zijn er voor om de bomen in een goede conditie te houden.”

Meer informatie:
timbermanboomenlandschap.nl
06 39579769  of   06 31559692
info@timbermanboomenlandschap.nl