Nieuws

Onthulling Gedenkmonument Varscha MohansinghEen verslag: Wim Dussel ( radio parkstad ), Gerard Dekens ( ghd-photography ), Dennie Gaasendam, Jacob Kuipers en Willem van der Werf.

Chanu Mohansingh: “Het is een teken dat ze dicht bij ons is”

VARSCHA - Zondag 23 september 2002 is het precies 5 jaar geleden dat de Veendamse Varscha Mohansingh levenloos werd gevonden in de badkamer. De toen 14-jarige Varscha Mohansingh werd op die bewuste dag dood aangetroffen. Na drie maanden werd de moordenaar, Kris J, een ver familielid van de familie Mohansingh, opgepakt en in 2004 door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en TBS. Overigens ontkent Kris J momenteel nog, dat hij onschuldig is. Ter nagedachtenis hebben de ouders van Varscha een monument laten maken door kunstenares Johanna Nijlunsing uit Glimmen. Zondag 23 september 2007 was dus het moment gekomen om het monument te onthullen van Varscha. En wel in de voortuin van de familie Mohansingh. “Veel mensen zullen het waarschijnlijk onzin vinden”, zei de 16-jarige zus Chanu en haar emotionele toespraak. “Maar wij niet, het is een teken dat ze dicht bij ons is”.

De familie Mohansingh heeft via een advertentie in diverse bladen een oproep gedaan naar alle vrienden, kennissen, buurtgenoten en andere bekenden van Varscha, om samen met hun, het gedenkmonument te onthullen. In deze advertentie werd ook geschreven dat de lievelingsbloem van Varscha een rode roos is. En zo kon het gebeuren dat veel belangstellenden een roos legden bij het monument van haar ouderlijke woning in plan Langebosch in Wildervank. Dat deze nagedachtenis ter herdenking van Varscha in Veendam leeft, getuigt wel uit het feit, dat er in Veendam geen roos meer te koop was.

Liefst zes sprekers waren aanwezig om het woord te voeren. Allereerst was dat burgermeester Ab Meijerman van Veendam. De burgervader zei onder meer dat deze gruwelijke daad een ommekeer is in het leven van de familie Mohansingh. Verder zei Meijerman dat, met dit blijvend aandenken, het een vorm was tegen zinloos geweld. Ik had in de achtertuin van de familie even een gesprek met Rob Mohansingh en hij vertelde me dat het gezin blijft wonen in Veendam. Vervolgens voerde rechercheur Harrie Koenen het woord en daarna Greetje Smit.

Harrie Timmerman was de volgende spreker die het woord nam. Timmerman werkte in het verleden bij de politie in heeft een boek geschreven. Daarna was het de beurt aan kunstenares Johanna Nijlunsing. Daarna ging de psycholoog van de familie Mohansingh naar het spreekgestoelte en vervolgens Jaap de Ruyter de Wild, vader van de in 1997 vermoorde Anne. En tot slot voerde dochter Chanu Mohansingh het woord tot de mensen en de in grote getale opgekomen journaille. En je kon een speld horen vallen hoe dit meisje de gevoelens van de familie vertolkte.

20070923_Varscha_Mohansingh_wvdw_2708.JPG

Er werd ook nog een gebed voor gelezen in het Hindoestaans en daarna vertaalt in het Nederlands. Vervolgens 1 minuut stilte. Na deze plechtigheid ging de familie Mohansingh, zoals ieder jaar op 23 september, naar Zoutkamp. Daar werd Varscha’s as, naar traditioneel Hindoeïstisch gebruik boven stromend water verstrooid. In Zoutkamp worden bloemen op het water gegooid en een lichtje aangestoken.

Fotoalbum: