Nieuws

Kerstmarkt Veendam groter dan ooit en met Dickens Day



IMG_1186.JPG

Door Henk Drenth | Foto's Henk Drenth en Arend Lichtenberg

De kerstmarkt van Veendam is al die jaren kleinschalig geweest. Dit jaar was de kerstmarkt in Veendam groter dan ooit met veel meer kramen. Met tussen de 40 en 50 kramen was er een rondje te maken door het centrum heen. Rond 14.00 uur arriveerde de Kerstman per arrenslee, met ook de kerstvrouw mee. Door wethouder Henk Jan Schmaal werden ze welkom geheten.

IMG_5067.JPG

Aan de kerstmarkt is een Dickens Day toegevoegd met 30 Dickens figuren. Veendam heeft eigenlijk met het stoppen daarvan in Beerta geluk gehad. Waar het  evenement in tien jaar tijd eigenlijk te groot was geworden voor het team. Een enthousiaste groep Charles Dickens rollenspelers kunnen het nu in Veendam gaan voortzetten. En zijn er ook meer standhouders van buiten. Verschillende vrijwilligers hebben zich aangemeld en het team versterkt.

IMG_1430.JPG

Het was kort dag en liepen ze aanvankelijk nog gewoon rond, maar het volgende jaar worden er ook met rollenspellen sketches uitgevoerd. Maikel-Owen van Deest speelde alvast de hoofdpersoon Ebenezer Scrooge uit de roman A Christmas Carol uit 1843. Uit de reacties van het publiek is op te maken dat ze het leuk vinden. De verwachting is dat het volgend jaar ook bezoekers van buiten Veendam kan trekken.

IMG_5079.JPG

Natuurlijk werden er ook Christmas Carols ten gehore gebracht in Dickens kleding. En ontbrak de levende kerststal niet. De kerstmarkt zijn beide dagen goed bezocht geweest.

IMG_1395.JPG

Sievert Uneken: “De afgelopen twee jaar was er geen kerstmarkt vanwege corona. We zijn op de goede weg, en is het een mooie herstart.”

IMG_5080.JPG

Als vanouds waren ook de servicelubs en de lokale ondernemers aanwezig. De Lionsclub heeft als goede doel een ludieke actie, de badeendjes race. Er lagen er meerdere in de stand. En liep er ook een grote eend rond.

IMG_1100.JPG

In 2023 gaan op 6 mei zesduizend gele badeendjes het Oosterdiep in. Door de brandweer krijgen ze een stoot water richting de haven waar ze een fuik inzwemmen. Het publiek kan voor een bedrag een badeendje laten zwemmen en een van de zeventig prijzen winnen. Het eerste badeendje die aankomt wint de hoofdprijs. De hoofdprijs is een televisie. Er is een ballonvaart te winnen en een mooie barbecue. 

IMG_5113.JPG

De opbrengst komt ten goede aan de zwemvereniging Bubble voor het bouwen van het nieuwe clubhuis. Ter vervanging van het door brand verwoeste vorige onderkomen. De Lions wil zonnepanelen schenken voor het duurzaam maken van de energievoorziening.

IMG_1247.JPG

Het gaat dan om een groot bedrag die men binnen hoopt te halen. Daar willen ze als serviceclub zich zo goed mogelijk voor inzetten. Op de kerstmarkt was men druk in de weer met de verkoop van braadworst en andere versnaperingen.

IMG_5115.JPG

Zoals elk jaar hebben de vier serviceclubs samengewerkt voor een goed doel. In de gezamenlijke drankencarrousel van de serviceclubs Rotary, Lions, Round Table, Kiwanis en Soroptimisten heeft men zich in wisselende samenstelling ingezet om zoveel mogelijk geld binnen te halen.

IMG_1243.JPG

Dit jaar kon er geen keuze worden gemaakt, en heeft men voor twee goede gekozen, De Voedselbank en Kledingbank Maxima. Het zijn twee goede doelen die in deze tijden ondersteuning meer dan goed kunnen gebruiken. Als buren zitten ze ook onder een dak en het past goed bij elkaar. Men hoopt om met de verkoop in de drankencarrousel tijdens de kerstmarkt meerdere duizenden euro's binnen te halen voor het bieden van een steuntje in de rug. Hotel Java heeft het mede mogelijk gemaakt.


Fotoalbum: