Nieuws

Grondonderzoek isotopenfabriek Shine in Wildervank3C4A6237.JPG

Door Bert Woltjes

Het bedrijf Wiertsema & Partners uit Tolbert is onlangs langs Dalweg 12 in Wildervank begonnen met grondonderzoek voor de nog te bouwen isotopenfabriek van het Amerikaanse bedrijf Shine.

3C4A6234.JPG

In Veendam bouwt Shine een compacte fabriek met een productiegebouw dat de oppervlakte van een half voetbalveld heeft. De komst van Shine naar Veendam levert directe werkgelegenheid op voor in eerste instantie ca. 200 mensen. Dit gaat om MBO, HBO en universitair niveau. Daarnaast is er werk voor toeleveranciers. Tijdens de bouw van de fabriek die enkele honderden miljoenen euro’s gaat kosten zal er ook veel extra tijdelijke werkgelegenheid zijn. Dit geldt zowel voor de beschikbaarheid van arbeidskrachten als van toeleveranciers.

3C4A6240.JPG

Grondonderzoek en Milieu
Bij bouwplannen, vastgoedtransacties, infrastructurele plannen of beheer en onderhoud van waterwegen speelt de kwaliteit van bodem en water een belangrijke rol. Door middel van milieukundig bodemonderzoek wordt de kwaliteit van de bodem vastgesteld. Is er bijvoorbeeld asbest, een metaal of een andere verontreiniging aanwezig?