Nieuws

Bouwbedrijf Blokzijl restaureert
Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum_DSC3714.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Het zal je niet ontgaan zijn. Het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum (MHC) staat in de steigers. Er wordt al weken hard gewerkt om het oude gebouw (1659) toekomstbestendig te maken. Dit keer heeft de Stichting Wildervanck – Wildervank, de beheerder van de oude voormalige kerk te maken met achterstallig onderhoud. Een klus die aanvankelijk voor de Kerst klaar moest zijn, maar door allerlei tegenslagen wordt het wel begin 2023.

Tegenslagen als lekkages, goten die gedeeltelijk vernieuwd moeten worden, het vervangen van dakpannen, het herstellen van de fundering van de stoep en ga zo maar door.

Het deels onderhoud-/ deels restauratiewerk wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Blokzijl uit Blijham. Dit bedrijf is gespecialiseerd in dit soort werk en groot genoeg om zulke toch wel omvangrijke activiteiten ter hand te nemen.

bouwbedrijf-blokzijl-blijham_resize.png

Het is een erkend en gecertificeerd restauratie bedrijf met geschoolde en ervaren vakmensen in dienst. Dat is een garantie voor kwaliteit en het in de oorspronkelijke staat terugbrengen van het Rijksmonument. De vakmensen van Bouwbedrijf Blokzijl weten wat ze doen. Eigenaar Jan Blokzijl: “Kwaliteit gaat bij ons voor kwantiteit. We moeten keuzes maken en kunnen niet alles aannemen.”

_DSC3701.jpg

De bouwactiviteiten van Bouwbedrijf Blokzijl voltrekken zich voornamelijk in Groningen en Drenthe, maar ook over de grens bijvoorbeeld in Weener zijn ze actief. Daar vernieuwen en restaureren ze 2 wooneenheden.

Enkele projecten van de laatste tijd zijn:

 • De antiek houten bruggen in Bourtange – oh, wat zijn die mooi geworden;
 • Het pand aan de J. Kammingastraat in Wildervank – herstel brandschade;
 • Een oude boerderij in Bellingwolde;
 • Een karakteristieke villa annex landhuis in Oosterhouw bij Leens en
 • Herstel van de brug in Oudeschans.

_DSC3696.jpg

Uiteraard ook de restauratie van het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum.  Zaken die hier aangepakt worden zijn:

 • Isoleren van het dak (koepel);
 • nieuwe folie en gedeeltelijk nieuwe panlatten;
 • herstel en nieuwe dakpannen;
 • Isolatie van de ramen met folie;
 • Herstel van de verschillende deuren bij de ingangen;
 • Vernieuwing, gedeeltelijk, van de dakgoten + nieuw zink;
 • Herstel van kozijnlijsten;
 • Verfwerk rondom.

_DSC3708.jpg

Bij de ingang (Torenstraat) is een nieuwe fundering voor de stoep gestort. De oude platen worden momenteel opgeknapt bij Natuursteenbedrijf Tonkes. De planning is om die voor de Kerst terug te plaatsen. Tevens wordt de constructie voor de opgang voor gehandicapten (rolstoelen en rollators) verbreed en aangepast aan de eisen van deze tijd.       

_DSC3715.jpg

Het bestuur van het MHC bij monde van Henk Robben, is blij met de samenwerking met Bouwbedrijf Blokzijl. Wekelijks zijn er bouwvergaderingen, waarin van alles besproken wordt van de planning tot de financiën en van de keuzes die dan gemaakt moeten worden tot het beschermen van de grafmonumenten en sanitaire voorzieningen voor de bouwvakkers. Henk Robben: “Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan, dat geldt voor beide partijen. Zeker nu met de enorme prijsstijgingen van bouwmateriaal. Het geld moet er natuurlijk wel zijn…”

Gelukkig hebben ze nog 1000 originele dakpannen, OudHollands model, op de kop kunnen tikken bij een bedrijf in Kiel-Windeweer. Deze kunnen de oude verzaagde en kapotte pannen vervangen.

_DSC3707.jpg

De totale aanneemsom bedraagt € 189.000,00.
De subsidie ligt rond de 60%. De rest moet de Stichting zelf ophoesten. Dat gebeurt door de verhuur van het Cultuurcentrum, de catering tijdens evenementen e.d.

Gelukkig is er een periodiek onderhoudsplan, zodat over een aantal jaren wat nu helaas blijft liggen, dan aangepakt kan worden. Want… het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum moet natuurlijk wel behouden blijven.

_DSC3694.jpg

Binnen is ook het een en ander gedaan. Dit heeft niets met de restauratie te maken. Er is door de vrijwilligers een vaste trap geplaatst naar de zolder. Op deze zolder worden de stoelen opgeslagen. Een aantal stoelen, 200 stuks, is vervangen door andere, die beter stapelbaar zijn.

Bouwbedrijf Blokzijl is een bouwbedrijf dat in 1977 is opgericht door de vader van Jan Blokzijl. Zelf heeft hij het van hem overgenomen in 2003. Al meer dan 45 jaar een begrip in de regio op het gebied van restauratie, onderhoud, utiliteitsbouw, particuliere bouw, houtskeletbouw, verbouw, renovatie en herstel van aardbevingsschades.