Overslaan en naar de inhoud gaan

Art Rosana Veendam

Door Eindredactie op zondag, 1 januari, 2023 - 06:17

_DSC4021.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Wat hebben rendiermos, bolmos ook wel kussentjes mos genoemd en platmos met elkaar gemeen? Het zijn alle drie mos soorten. Inderdaad goed beantwoord. 2e: Ze worden geïmporteerd vanuit Noorwegen. Weer goed. Ten derde: Rosana gebruikt deze mossen in haar moswanden en/of andere kunstuitingen. Ook dit is correct.

Art Rosana is gehuisvest aan de Transportweg in Veendam. De showroom bevindt zich boven die van natuursteenbedrijf Tonkes. Een nieuwe loods, hier pal naast, nadert de voltooiing. Daar is ruimte voor het atelier, kantoor en opslag. Rosana Holscher, de eigenaresse, ontvangt ons allerhartelijkst en laat ons ondertussen iets van haar werken zien. Nou, dat liegt er niet om! Fantastisch wat Rosana vervaardigt.

 

Art Rosana.jpg

 

Rosana heeft een creatieve geest en is buitengewoon artistiek. Ze is met allerlei vormen van kunst bezig. Ze schildert, maakt esthetisch verantwoorde bloemstukken van zijdebloemen, houdt van mooie dingen, levert showstukken waar ze voor de volle 100% achter staat en die ze zelf ook mooi vindt. Ze ontwerpt ook totaal inrichtingen voor bedrijfspanden, horecagelegenheden en kantoorruimtes. Om de klant een idee te geven hoe het interieur eruit komt te zien, maakt ze een soort moodboard. Dit is een soort ontwerp dat laat zien welke harde of zachte vloerbekleding je kunt gebruiken, welke soort wandversiering daarbij past, de stoffering van het meubilair, welke artistieke lampen het dan goed doen en zo meer. “Zulk soort opdrachten/projecten vind ik altijd heel fijn om te doen. Je kunt je creativiteit erin kwijt én af en toe ook iets geks/alternatiefs inbrengen.”

Als kind had ze dat al, altijd bezig met tekenen en schilderen. “Ik heb dat van mijn vader en oom geleerd,” vertelt ze met een glimlach. “Ik heb géén speciale opleiding hierin genoten, ben een échte autodidact.” Haar schilderijen exposeert ze met enige regelmaat. Zo was haar werk te bewonderen in de gemeentehuizen van Veendam én dat van Oude Pekela. 

_DSC4027.jpg

Ze werkt voornamelijk voor bedrijven. De kunst pronkt onder andere bij Hepro kunststofkozijnen in Zuidbroek, op het kantoor van Royal Avebe in Foxhol en bij Bert Ritsema Verzekeringen en Hypotheken hier aan de Molenstreek. Ook in het restaurant van Tropiqua valt haar werk te bekijken. Daar heeft ze een boom gemaakt met het thema jungle. Bij LeaseParcours in Stadskanaal, Tinnegieter, heeft ze een moswand van maar liefst 27 m² gerealiseerd – heel bijzonder.

Momenteel werkt ze aan een projectwand voor het regionaal opleidingscentrum Noorderpoort afdeling Techniek. Samen met de leerlingen/studenten realiseert ze een groene wand, waarbij de jongelui technische werkstukken inbrengen, die in de wand verwerkt worden. “Best spannend wat dit op gaat leveren.”

_DSC4043.jpg

Bij bedrijven maakt ze soms een vast (permanent) kunstwerk zoals een levens- of bloesemboom, maar bij andere wisselt ze de kunstwerken per seizoen, afhankelijk wat men wil. De klant huurt voor een vast bedrag per maand / kwartaal of koopt iets moois. Alle kunstwerken zijn uniek, er bestaat géén tweede van. De kunstplanten en zijdebloemen kunnen op allerlei manieren worden verwerkt bijvoorbeeld in prachtig keramische bloempotten, -bakken of -schalen. Ook hele wanden kunnen worden bekleed om zo een rustgevende omgeving te creëren. “Mijn groene planten en zijdebloemen zijn van een uitzonderlijke hoge kwaliteit. Je moet écht voelen of het namaak of écht is.”

Rosana heeft 24 jaar lang in de sales gewerkt met daarnaast tijd voor haar hobby vanuit huis. Die hobby is uitgegroeid tot haar bestaansbron. Haar bedrijf Art Rosana bestaat inmiddels 5 jaar.

_DSC4047.jpg

Over de mos en moswanden valt nog meer te vertellen. “Het mos komt dus uit Noorwegen en is als het ware gemummificeerd, het is een levend organisme tenslotte! Als die binnenkomt maak ik die eerst schoon. Dat is wat extra werk, maar het blijft dan veel langer mooi. Met een speciaal door ons zelf ontwikkelde lijm, die flexibel blijft en transparant is, lijmen we het mos op een ondergrond. Dat kunnen bijvoorbeeld panelen zijn. Op deze manier blijft het jaren goed, mits niet in de zon geplaatst. De staat van het mos is een indicatie voor het binnenklimaat bij bedrijven. Is het te droog, dan krijg je problemen met het mos en moet er iets aan de luchtvochtigheid gedaan worden. De moswanden zijn brandwerend gemaakt en zorgen voor een goede akoestiek. 

Ik combineer ook wel mijn moswerken met mijn schilderijen.” Trots laat ze op haar mobieltje enkele foto’s zien, waarop een figuur is geschilderd met haar van mos!

_DSC4048.jpg

Sinds kort is Art Rosana een erkend leerbedrijf van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en begeleidt Rosana jongelui die bij haar stage lopen. Dit kunnen zowel jongelui zijn vanuit het VMBO als het MBO. Momenteel loopt een meisje stage van Terra Groenstylist niveau 4. “Ik sta ook open voor andere niveaus. Het gaat erom dat je de jongeren iets meegeeft,” vertelt Rosana enthousiast. 

Dit jaar start Rosana iets geheel nieuws. Het gaat om grafbloemstukken. Niet voor op de kist of op de grafsteen, neen, voor op het pas gedolven graf. Tussen de begrafenis en het plaatsen van een grafmonument, grafsteen of zerk zit vaak een periode van enkele weken tot maanden. Op de losse aarde een fraai (kunst)bloemstuk aanbrengen, zal veel bezoekers troost bieden. Deze bloemstukken blijven prima intact onder alle weersomstandigheden en kunnen naar wens van de nabestaanden worden gemaakt. Nadat het grafmonument geplaatst is, kan het bloemstuk thuis een mooi plaatsje krijgen. De realisatie wordt uitgevoerd in combinatie met natuursteenbedrijf Tonkes.

_DSC4022.jpg

Heb je zin in een leuke workshop? Dan ben je bij Rosana aan het juiste adres. Ze geeft workshops schilderen. Dit kan in verschillende stijlen zoals abstract, realistisch, modern of figuratief. Voor ieder wat wils. Aan het eind van de middag gaat eenieder voldaan naar huis met een prachtig schilderij. Tijdens de workshop bestaat de mogelijkheid om een mini high tea te nuttigen, hetgeen zo’n middagje-uit wel heel bijzonder én aantrekkelijk maakt. Als je het unieke handwerk van Rosana onder de juiste omstandigheden bewaart, heb je er jaren plezier van. Iedereen gelukkig.

Meer informatie:
Transportweg 55
06-28181634
art.rosanaholscher@gmail.com
artrosana.nl