Agenda

Geen ruilverkaveling maar Herinrichting!Datum: 
zondag 20 november 2022 14:00

 

Hilbrand Sinnema.png
(Foto: E. Karsijns)  Hilbrand Sinnema op één van zijn geliefde plekjes in de provincie, met op de achtergrond het kunstwerk van Kie Ellens: Waving, not drowing. Gemaakt in op dracht van de Herinrichting. Locatie: gemaal 1e Oomsberg langs de N366.

Naar aanleiding van de wisselexpositie  “Een Kapitale Impuls” vindt in  Museum Collectie ter Borg te Ommelanderwijk de tweede zondagmiddag lezing plaats op zondag 20 november 2022.

Hilbrand Sinnema, landbouwer te Sellingen, vertelt over wat de Herinrichting van Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën de landbouw heeft gebracht. En ook hoe de situatie nu is in de landbouw.

De Veenkoloniale Landbouw wilde in de jaren 60 van de vorige eeuw een ruilverkaveling. Dit lukte niet, maar toen er meerdere regionale problemen (AVEBE, woningbouw, vuilwaterproblematiek, stads- en dorpsvernieuwing, natuur en recreatie, etc.) aan werden toegevoegd, werd de Herinrichting als Lex Specialis een feit.

Sinnema was destijds als vertegenwoordiger van de landbouworganisaties betrokken bij de herinrichting en daarom kan hij ons ook als geen ander uitleg geven over de verschillende commissies binnen de herinrichting.

Ook zal hij ons vertellen over het ontstaan van de stadsmeierrechten en de uiteindelijke afwikkeling hiervan. Dit gebeurde ook in het kader van de herinrichting.

De aanvang van de lezing is: 14.00 uur in de Stainkroeg.

Entree: € 5,00 (incl. koffie/thee en bezoek aan het museum)