Nieuws

Watersportbedrijf Vertrouwen Bareveld - Wildervank



_DSC3478.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

In het najaar een reportage over een watersportbedrijf is dat niet wat vreemd? Het voorjaar met zicht op de zomer zou een beter moment zijn of is er iets dat het toch de moeite waard maakt om het nu te doen?  
Watersportbedrijf Vertrouwen aan de Bareveldkade in Bareveld - Wildervank zit historisch gezien op een uniek stukje grond, ingeklemd tussen het Stadskanaal, de Greveling (Grevelingkanaal) en Oosterdiep. Het verbindingsstukje tussen deze 3 waterwegen heeft in de geschiedenis van de turfvaart een belangrijke rol gespeeld. Daar komen we niet voor.  Wat doen ze daar allemaal? 

_DSC3472.jpg

Dit jaar bestaat Watersportbedrijf Vertrouwen 40 jaar. Opa en oma hadden 2 binnenvaartschepen. Voor de hobby verkocht opa zo af en toe wel eens een bootje, maar geleidelijk aan werden dat er steeds meer. Aan de Nijverheidskade lagen de schepen afgemeerd.
Vader Grieto werkte in een Spar supermarkt (Blauwe winkel) aan de Middenweg. De supermarkt stopte en hij ging er verder met de bootjes. Later had hij het bedrijf aan de Poststraat. In 3 locaties zat een winterberging voor boten – in de schuur aan de Poststraat, bij de oude brandweerkazerne (Wildervank) en bij autobedrijf Niemeijer – voorheen Schuringa. Dat werkte natuurlijk niet erg efficiënt en was spoedig te klein.

_DSC3452.jpg

In 2014 kwam het terrein op Bareveld in zicht. “Ja, mooier kun je niet zitten, op een kruising van waterwegen. We kunnen hier wel 300 boten kwijt.” 
De boten (lees: kajuitboten) kunnen onder dak worden gestald, maar ook “gewoon” buiten overwinteren. In het najaar komen boten vanuit de 3 noordelijke provincies naar Bareveld en worden daar uit het water getild. De ene week komt er een kraan die de boten tot 5 ton uit het water haalt en de andere week een > 5 ton. Ze worden netjes op bokken over het terrein verspreid of binnen neergezet afhankelijk van wat de klant wil.
Een mooie tijd voor onderhoud en/of reparaties. Het onderhoud bestaat voornamelijk uit het verven van de boeg. “Je hebt altijd een aangroei van algen, die halen de snelheid uit de boot, dus verwijderen. Er komt dan een anti-fouling laag overheen, hetgeen de algengroei tegengaat. “Laatst hadden we hier een boot in onderhoud uit Appingedam. Onder de waterlijn zat die niet alleen onder de algen, neen, ook waren allerlei soorten schelpjes aan de boeg vastgeplakt, invloed van het zeewater!”

_DSC3457.jpg

Andere onderhoudswerkzaamheden zijn: verlichting vervangen door led of een vuilwatertank aan boord installeren. De reparaties bestaan veelal uit laswerk bijvoorbeeld een zwemtrappetje aan de boot bevestigen of een kapotte reling herstellen. Ook het verzorgen van de marifoon of dieptemeter zijn van die regelmatig voorkomende klussen. Uiteraard staat de motor ook op het onderhoudsprogramma.
Een stalen kajuitboot moet toch wel om de 3 jaar uit het water om ook onder de waterlijn te kunnen inspecteren, is ons advies.”

_DSC3460.jpg

Watersportbedrijf Vertrouwen is dealer van het Japanse motormerk Tohatsu. Deze firma geeft maar liefst 5 jaar garantie op zijn motoren! Het bedrijf bestond in april al 100 jaar. Dat zegt genoeg over de kwaliteit.
Zelf klussen aan je boot is ook mogelijk. Wel moet er dan voldaan worden aan een aantal regels zoals bijvoorbeeld: uiterlijk tot 10.00 uur ’s avonds en gebruik maken van een afzuigsysteem bij het schuren. 
Naast de winterstalling op Bareveld kunnen ook nog eens 23 boten in de jachthaven van Wildervank liggen, voor maximaal een half jaar. Nu liggen er 16 stuks. ’s Zomers is deze jachthaven bijzonder in trek. Het is eigenlijk geheel onttrokken aan het zicht, maar er zijn allerlei faciliteiten zoals een toiletgebouwtje, een wasmachine en een droger. Watersportbedrijf Vertrouwen draagt zorg voor de schoonmaak e.d. 
De jachthaven van Wildervank ligt grofweg tussen het Oosterdiep en het terrein van natuursteenbedrijf De Weijs.

_DSC3473.jpg

Extra service
De loodsen op Bareveld bieden ook onderdak aan campers en caravans. Men hanteert het dido systeem. Dit staat voor drive-in en drive-out. Klanten hebben zelf de sleutel en bepalen wanneer ze hun bezit brengen of ophalen. “De vraag is groot!”
Met het verhuurbedrijf Budgetkar in Haren hebben ze een samenwerkingsverband. Trailers in allerlei soorten - aanhangers, paardentrailers, dubbel-assers, boottrailers, huifaanhangers, auto-transporters en zo meer kunnen bij Watersportbedrijf Vertrouwen worden gehuurd. 

In de shop zijn allerlei accessoires voor de boot te koop van reddingsvesten tot chemische toiletten en van boeien tot vlaggen. En… hebben ze het niet op voorraad, dan zorgen ze ervoor dat het bij een volgend bezoek klaarligt. Niet specifiek in de shop, maar ze verkopen ook rubber- en ribboten. Ribboten zijn rubberboten met een polyester bodem. Bij de in- en verkoop van grotere boten biedt Watersportbedrijf Vertrouwen bemiddeling aan.

Het is niet zo dat je er alleen als particulier een boot kunt stallen. Ook de boten van grotere bedrijven en semi-overheid overwinteren + onderhoud en reparaties op Bareveld. De NAM, het Waterschap en verschillende verhuurbedrijven maken gebruik van de accommodaties.

_DSC3465.jpg

Watersportbedrijf Vertrouwen is een écht familiebedrijf. 

Oh ja, het winterseizoen komt eraan. Zullen we nog kunnen schaatsen? Zo ja, schaatsen van het bekende merk Zandstra zijn bij Watersportbedrijf Vertrouwen verkrijgbaar. Misschien kun je wel voor de deur bij hen opstappen? Oosterdiep af richting Veendam / Langebosch of het Stadskanaal op richting Stadskanaal en de Pekela’s of de Greveling af op naar het Zuidlaardermeer. We wachten het af. Voor velen hoeft het niet, die hebben gezien de hoge energieprijzen liever een wat mildere winter.
Dat brengt ons bij de toekomstvisie. “We gaan een toekomst tegemoet van 7 magere jaren. Ons bedrijf is een bedrijf van luxe. Zo’n periode raakt ons natuurlijk ook. Gelukkig hebben we verschillende divisies binnen ons bedrijf. Hopelijk kunnen we hierdoor het een en ander opvangen. We heten niet voor niets Watersportbedrijf Vertrouwen!”

“We hebben het hartstikke druk.” Ook nu het winterseizoen nadert heeft Watersportbedrijf Vertrouwen genoeg werk. Dus een reportage nu is zo gek nog niet…

_DSC3481.jpg

Meer informatie:
wsvertrouwen.nl
vgdiving.nl of kijk op parkstadveendam.nl – reportage van 15 mei 2022
Telefoon: 06-40843212 


Fotoalbum: