Nieuws

Internationale top Oekraïens jongens- en meisjeskoor
in Grote Kerk VeendamIMG_6190.JPG

Op vrijdagavond jongsleden heeft het jongenskoor Dzvinochok uit Kiev een concert gegeven in de Grote Kerk aan de J.G.Pinksterstraat in Veendam. Door te zingen en bekendheid te geven aan de rijke muzikale traditie van Oekraïne wil het koor geld inzamelen dat ‘thuis’, nu nog veel meer dan voorheen, goed gebruikt kan worden! De entree is vrij, wel is er een collecte bij de uitgang. De baten komen volledig ten goede aan het koor. De opbrengst was heel behoorlijk.

Het koor zingt op zaterdag 29 oktober ’s middags om 14.00 uur in de kerk in Farmsum en ’s avonds om 19.30 uur in de RK Kerk in Sappemeer. Op zondag 30 oktober werkt het koor mee aan de Eucharistieviering in de RK Kerk te Groningen (aanvang 11.00 uur).

IMG_6113.JPG

De Werkgroep ‘Dzvinochok HS’ is ontzettend blij dat het koor, ondanks de oorlog in Oekraïne, toch naar Nederland kan komen. Het koor Dzvinochok komt in een wat andere samenstelling dan andere jaren. Mannen tussen 18 en 60 jaar oud mogen het land niet uit of dienen in het leger, dus het koor komt dit keer zonder tenoren en bassen. De twintig zingende jongens komen met twintig zingende meisjes en jonge vrouwen (tot 25 jaar). Een selectie van deze groep gaf in juli nog concerten in Leipzig en Wenen, in Wenen zelfs met de Rolling Stones!

IMG_6272.JPG

Ieder die het koor al eens heeft gehoord, weet dat Dzvinochok behoort tot de top van de internationale (jongens)koren.

Er werd zuiver gezongen met fantastische uithalen. In Oekraïne is het traditie dat kinderen met 4 en 5 jaar al beginnen met zingen. Beginnend met kinderliedjes, vervolgens koorliederen en aansluitend concertmuziek. De solist zijn dochter is de jongte, zij is zeven jaar oud. Het was ontroerend, zeker ook vanwege de omstandigheden. Na de optredens klonk telkens daverend applaus op. Overal worden ze gastvrij ontvangen.

IMG_6375.JPG

Ook op zondag is het koor live op de televisie te zien in Podium Klassiek (NPO2)! Daarna gaat de reis o.a. naar Utrecht, Leiden, Brielle en Rotterdam (Laurenskerk).

Verdere concertagenda:

  • Zaterdag 29 oktober: RK Kerk te Sappemeer (aanvang 19.30 uur).
  • Zondag 30 oktober: RK Kerk te Groningen (eucharistieviering, aanvang 11.00 uur).
     
Fotoalbum: