Overslaan en naar de inhoud gaan

Filatelistenvereniging Veendam en Omstreken

Door Eindredactie op donderdag, 1 december, 2022 - 06:25

_DSC3325.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Albums met postzegels en andere ingebrachte poststukken liggen op de tafels klaar. De miniveiling kan beginnen. Deze keer zijn er 50 kavels ingebracht van verschillend kaliber. Bert Buiring neemt de microfoon en begint. Het gaat vlot. Géén discussie, neen, professioneel treedt hij als veilingmeester op. Hij doet dit sinds 2 jaar en hoe! 

Kavel 16. Een album met voetbalzegels. Inzet € 2,00. Niemand? Nou € 1,50 dan. Kaart 19 gaat omhoog. Verkocht. Er wordt door diverse mensen druk genoteerd, want het moet allemaal wel correct afgehandeld worden. 
Even later een insteekalbum met zegels uit diverse landen. Inzet € 4,00. Diverse kaarten gaan omhoog. Hier is interesse voor! Tot € 5,00 gaat de prijs met 20 cent tegelijk omhoog, daarna met € 0,50. Geruisloos gaan de kaarten om en om de lucht in. € 11,00 is het eindbod. Verkocht klinkt het vastberaden. De bedragen zijn betrekkelijk gering. De meeste kavels verwisselen van eigenaar voor een bedrag van rond de € 2,00. Het gaat de mannen én vrouwen niet om het geld, maar om de verzamellust. Aan het einde van de veiling komt er nog één speciale kavel op tafel. Een antiek koektrommeltje vol met uiteenlopende postzegels. Het gaat weg voor € 2,00. Vermoedelijk is het blikje meer waard dan de inhoud…

_DSC3317.jpg

Ja, zo gaat het op de ledenavonden van de Filatelistenvereniging Veendam en Omstreken.
Naast de veilingen wisselen de leden de laatste nieuwtjes uit, worden lezingen over filatelie gehouden en staan postzegels centraal bij quizzen, bingo, andere spelvormen. Vanaf december organiseert het bestuur een nieuw spel “Per seconde een postzegel wijzer.” 
Postzegels verzamelen is een fascinerende hobby, bovendien komt er nogal wat bij kijken. 

_DSC3344.jpg

Douwe Jan Dijkstra voorzitter en Roelof Roossien secretaris leggen ons het een en ander uit voorafgaande aan de ledenvergadering in de sfeervolle clubruimte in de Kandelaar aan de Dr. A. Kuyperstraat 46. Douwe Jan zit al vanaf 2005 in het bestuur en Roelof is al 13 jaar secretaris! De filatelie krijgen beiden van thuis mee. Al op jonge leeftijd beginnen ze met verzamelen. Specialiteit van Douwe Jan zijn de zegels vanuit Nederland en de overzeese gebiedsdelen. De zegels moeten wel gebruikt zijn, in vaktermen noemen ze dat “gelopen.”
Roelof verzamelt Nederlandse zegels breed én die vanuit Thailand. “Het is gewoon leuk om een serie compleet te hebben. Daar doe ik het voor. Bovendien ontdek je steeds nieuwe dingen.” Douwe Jan vult hem aan: “Postzegels geven verschillende aspecten weer zoals posthistorische en culturele zaken. Het zijn waarde papieren van de Nederlandse staat én in het verzamelen kun je je creativiteit kwijt.”

_DSC3320.jpg

De verschillende leden verzamelen ook heel divers. Bert, de veilingmeester, legt zich toe op oud Nederlandse zegels met als thema fotografie én Engelse zegels uit de tijd van Koningin Victoria. Hij let dan op de plaats van de zegels op de vellen, de druk, de stempels en de tandingen (kartelrandjes). Dat maakt de zegels bijzonder. 
PF, dit staat voor post fris (= nieuwe) zegels, ongebruikte niet gestempelde en gebruikte zegels zijn thema’s. FDC zegels (first day couver) zijn populair bij velen.
Een medelid verzamelt zegels die van een stempel voorzien moeten zijn met een plaatsnaam erop. Heden ten dage gaat alle post vanuit het noorden via Zwolle (staat ook op de stempel). In vroegere tijden waren er veel meer verzamelpunten van de post in het land.
Een ander richt zich op afbeeldingen op de zegels met koetjes en kalfjes. Daar worden er niet zoveel van gedrukt, maar als je wereldwijd gaat zoeken, valt het toch nog wel mee. Weer een ander is helemaal bezeten van roodborstjes op postzegels. Nou, dat is zoeken, maar als je die eenmaal hebt, is de euforie enorm.
Zo geeft iedereen een eigen draai aan deze hobby.
Je kunt ook zelf een zegel ontwerpen en laten drukken. Als je betaalt wordt het een officiële postzegel, die je op te verzenden post kunt plakken. Misschien een idee voor grotere bedrijven, die op deze manier wat extra reclame kunnen maken. 

_DSC3329.jpg

De Filatelistenvereniging Veendam en Omstreken is behoorlijk actief. 1 maal per maand komen ze bijeen in de Kandelaar (9 x per jaar). 
Een aantal malen per jaar verschijnt hun lijfblad “De Pincet.” Hierin staat o.a. welke ruilbeurzen er zoal zijn in de regio. Rondzendverkeer is een activiteit waarbij de leden 9x per jaar een doos postzegels ontvangen, waaruit ze naar behoeven zegels, poststukken e.d. kunnen nemen. En vervolgens brengt hij/zij de doos naar het volgende lid op de lijst. Op de uitgenomen stukken wordt een stempel gezet en wordt de afrekening bepaald. 
En jaarlijks vindt een GROTE POSTZEGEL (RUIL) BEURS plaats.

_DSC3333.jpg

Op 17 december is het zover. De mooie zaal van de Kandelaar is de plaats van handeling. Tussen 10.00 en 15.00 uur is iedereen welkom. Toegang is gratis. 
Misschien kun je wel kennismaken met de allernieuwste trend, de cryptopostzegel? Die zijn net uitgebracht door postbedrijf Post NL. “De Nederlandse cryptopostzegel kan uitgroeien tot een gewild verzamelobject,” aldus kenners. Deze ontwikkeling maakt het verzamelen van postzegels tot een hobby van alle tijden!
Verschillende postzegelhandelaren uit het land geven 17 december acte de présence. Het belooft een spektakel te worden!

_DSC3335.jpg

De Filatelistenvereniging Veendam en Omstreken is een vereniging voor jong en oud, man en vrouw. Iedereen is welkom en moet zich thuis voelen.
Dat de leden trouw zijn aan hun vereniging en het dus prima naar hun zin hebben, blijkt wel uit het aantal jubilarissen. Een paar leden hebben al 5 kruisjes achter hun naam staan! Kan natuurlijk best als je als vereniging in 1954 bent opgericht!
In de jaren 80 van de vorige eeuw was postzegels verzamelen een lucratieve hobby. Er ging veel geld in om. Anno nu is het wel anders. Je kunt je hobby zo duur maken als je zelf wilt. Je hoeft niet altijd iets te kopen, ook met ruilen kom je een heel eind.

We mochten een clubavond meemaken. Gezellig en interessant zijn de woorden die over onze lippen gaan. Postzegels verzamelen biedt meer dan afweken en in de album doen. Dat blijkt wel uit de reacties van de verschillende leden.

_DSC3332.jpg

Meer informatie:
www.veendamphila.nl 
0598-625021
roelof.roossien@netvisit.nl