Nieuws

Tonkes bv natuursteenbedrijf Veendam



_DSC3007.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Veendam kent vele bedrijven waarbij je aan de voordeur géén idee hebt wat daarachter gebeurt. Je kunt wel gissen, maar veelal maakt de onbekendheid plaats voor verbazing. Met enige regelmaat hoor je de oh’s en ah’s weerklinken. Zo vergaat het ons ook bij Tonkes bv natuursteenbedrijf aan de Transportweg 55. We stappen de showroom binnen en ons mond valt open van verwondering. De perfecte presentatie van wat er allemaal mogelijk is in natuursteen, is hier natuurlijk ook debet aan. Natuursteen… werkelijk in allerhande soorten en kleurschakeringen én dan hebben we het nog niet eens over de keramiek en composiet, wat heden ten dage als alternatief voor natuursteen in de handel is.

_DSC2990.jpg

Yvonne Tonkes, die samen met haar 2 broers, Leo en Robin, het familiebedrijf runt, ontvangt ons allerhartelijkst. Ze vertelt enthousiast over de geschiedenis van het bedrijf. “Opa Tonkes begint in 1935 met het natuursteenbedrijf aan het Egypteneinde. Mijn vader zet het bedrijf voort en nu sta ik, Leo en Robin aan het stuur. Het is een van de oudste familiebedrijven van Veendam! De taken hebben we onderling verdeeld. Ik doe de in- en verkoop en een deel van de administratie. Leo is verantwoordelijk voor de productie en de kwaliteitscontrole en Robin is de technische man. Hij bouwt bijvoorbeeld zelf een 3D printer!” Robin laat ons de werking van verschillende machines zien in een van de productiehallen. Enorme machines die het steen de baas kunnen. Een enorme waterstraalsnijmachine snijdt het steen in allerlei vormen en maten. De waterdruk ligt om en nabij de 4000 Bar! Deze giga allessnijder (3 x 6 m) snijdt niet alléén steen. Hij staat ook ten dienste van verschillende andere bedrijven zoals metaal- en glasindustrie en scheeps-jacht-bouw vanuit de wijde omgeving. Robin: “Wij snijden dan het aangeleverde materiaal in de juiste vorm en op de exacte maat. Laatst hebben we een stalen constructie doorgesneden met een dikte van maar liefst ruim 17 cm. Spannend, maar het lukte uitstekend. Bovendien is het snijvlak mooi glad. Eigenlijk ongelofelijk wat deze machine presteert.”

_DSC3047.jpg

De digitale Proliner meettechnologie en het AutoCad-tekenprogramma sturen de maatvoering door naar de waterstraalsnijmachine. Deze zorgt voor een exacte uitvoering. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de plaats van een spoelbak in het aanrechtblad of de knoppen voor de kookplaat.

_DSC3034.jpg

Maar… Tonkes bv natuursteenbedrijf kent vele andere mogelijkheden om materialen te be- en verwerken. De diamantzaagmachine verzaagt het natuursteen. Slijp- en polijstmachines geven de steen zijn fraaie glans. De zandstraalmachine brengt de letters of andere symbolen op de grafmonumenten aan, want ook daarin zijn ze sterk. Binnen het showroomgedeelte hebben ze een aparte ruimte om mensen op een discrete manier te ontvangen, die op zoek zijn naar een herdenkingsteen voor hun overleden dierbare.

_DSC3023.jpg

Veelal krijgen ze het natuursteen in grote platen aangeleverd vanuit steengroeves wereldwijd. Italië is bij Yvonne favoriet. “Het heeft zulke mooie natuursteensoorten in de meest fantastische kleuren en levendige aders, denk maar eens aan Carraramarmer. Wij hebben al jaren een vertrouwde contactpersoon ter plaatse, die we regelmatig inschakelen voor speciale opdrachten.”

_DSC3049.jpg

In ons platte kikkerlandje komt maar weinig natuursteen voor. Een heel klein beetje mergel in Zuid-Limburg. Dus moet het allemaal ingevoerd worden. “Eveneens geliefd bij onze klanten is het Dietfurter kalksteen. Het komt vanuit het Juragebergte midden deelstaat Beieren - Duitsland. Natuurlijk is het Belgische hardsteen ook gewild – schitterend voor grote aanrechtbladen en stoepen en raamdorpels! Onyx is met zijn karakteristieke vlammende uitstraling altijd heel bijzonder. Graniet, wie kent het niet, is ook zo’n natuursteensoort die in velerlei soorten voorkomt. Uitstekend geschikt voor vloeren en keukeninrichtingen,” legt Yvonne ons uit.

_DSC3012.jpg

Bijzondere opdrachten
“We hebben het nieuwe woonhuis van een bekende Groningse voetballer met natuursteen mogen bekleden.
Heel trots zijn we dat we in heel Europa de showrooms van de kokend-water-kranen specialist Quooker hebben mogen inrichten. Overigens hebben ze nu ook “een kraan die alles kan!”
De Nieuwe Kolk (DNK) – bibliotheek, theater en bioscoop te Assen is aan de buitenzijde bekleed met natuursteen van Tonkes bv natuursteenbedrijf.
Als je de stad Groningen binnenrijdt vanuit de westelijke richting (Europaweg) is een beeldbepalend gebouw te zien. Ordina is hier gehuisvest. Inderdaad, de gevelsteen is van het inmiddels bekende familiebedrijf uit Veendam.

_DSC3033.jpg

“Iedere opdracht is in principe speciaal,” vertelt Yvonne. “Of het nu gaat om vloertegels voor een particulier of de aankleding van een hotel of casino, voor iedere klant streven we naar optimale tevredenheid. Daartoe staat ons gehele team, 8 man, gereed. Met deze trouwe en deskundige medewerkers kunnen we dit ook garanderen. Service staat hoog in het vaandel. Om de hoek hier in Veendam, maar ook in Duitsland, België, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk waar we ook klanten hebben.”

_DSC2991.jpg

Is natuursteen kostbaar?
Duur en kostbaar zijn relatieve begrippen. Natuursteen hoef je maar één keer in je leven aan te schaffen. Een vloer heb je voor meerdere generaties, wat is dan duur?
Mocht door de jaren heen een marmeren vloer wat van zijn natuurlijke glans verliezen, dan kunnen ze die opnieuw voorzien van glans. Dit heet kristalliseren. Belangrijk, dit kan nagenoeg stofvrij! Daarna kan de vloer er weer jaren tegen.

_DSC3005.jpg

“Ja, alles wordt momenteel flink duurder. Voor het transport van een grote zeecontainer betaal je tegenwoordig het tienvoudige! Daar word je als bedrijf niet vrolijk van…”

Officiële dealerschappen van verschillende firma’s hebben ze bij Tonkes bv natuursteenbedrijf in huis. Silestone is een imitatie natuursteen op basis van natuurlijk kwarts.
Neolith is gemaakt van gesinterd steen. Beide producten hebben bijzondere eigenschappen en zijn prima natuursteenvervangers.

_DSC3051.jpg

Zin in iets nieuws voor je huis? Natuursteen heeft alles. Bij Tonkes bv natuursteenbedrijf kunnen ze er alles over vertellen.

Meer informatie:
Loop eens de showroom binnen – ongelofelijk, je kijkt je ogen uit;
Tel: 0598-612 391
Site: www.tonkesnatuursteen.nl


Fotoalbum: