Agenda

Koor Choral Voices komt naar VeendamDatum: 
zaterdag 1 oktober 2022 19:30

 

Choral Voices.png

Koor Choral Voices komt naar Veendam

Concertorgel Grote Kerk Veendam klinkt nog één keer vóór grote restauratie 

Op zaterdagavond 1 oktober komt koor Choral Voices uit Groningen naar de Grote Kerk Veendam aan de J.G.Pinksterstraat 5 voor een concert met (kerk)muziek in Engelse traditie. Daarbij is (voorlopig voor het laatst) het grote orgel te horen. Organist is Mattijs de Vreugd, dirigent is Daniël Rouwkema.

Het koor zal als bijzonderheid niet alleen voor in de kerk zingen, ze kiezen ook positie op de eerste verdieping, in de ruimte waar De Vreugd achter het klavier zit (de orgelkamer of organistenkamer). 

Deze al bestaande kamer onder de vier kasten met orgelpijpen met een centrale plek voor de organist is in 1928 akoestisch aangepast en vergroot om ruimte te bieden aan een klein koor of een ensemble. De musici hebben op deze manier optimaal contact: dichter bij het orgel en de organist kunnen koor en dirigent niet zijn!

Het brein achter dit idee van een koor in de orgelkamer was de door velen onderschatte dr. Fried Schmidt-Marlissa (1894-1946). Hij heeft tussen 1923 en 1946, samen met zijn echtgenote en zangdocente Martha Gelzenleuchter (1887-1972) in de provincie Groningen op muzikaal gebied een grote rol gespeeld. Hij was componist, dirigent, zanger (bariton/tenor – er is zelfs een plaatopname uit 1920!). Hij was ook organist van de Hervormde Gemeente van Veendam. In die rol nam hij in 1927 het initiatief tot restauratie/ nieuwbouw van het orgel, hij wilde een kerk- én concertorgel – en dat kwam er.

Om te laten horen dat het orgel echt concert-kwaliteit heeft, is gekozen voor muziek uit de typisch Engelse Evensongs. Koor en orgel zijn samen te horen in muziek van o.a. Archer, Hubert Parry, Fauré en natuurlijk Rutter. Om u in Engelse sferen te brengen zingt het koor bij twee stukken een typisch Engelse bovenstem, en dat werkt natuurlijk alleen als het publiek de (bekende) melodie zingt. 
Ook zingt het koor enkele stukken, o.a. het ontroerende en tere ‘Hear my prayer’ van Purcell, a capella, dus zonder begeleiding. Het orgel is ook solo te horen, o.a. in het fraaie ‘toccata in seven’ van Rutter. 

Het concert begint om 19.30 uur. Er is ruim voldoende gratis parkeergelegenheid bij de kerk. De entreeprijs is inclusief een concertprogramma. In de pauze zijn consumpties te koop. De eindtijd zal ca. 22.00 uur zijn.

Ná dit concert gaat het orgel ruim een jaar in restauratie. De opbrengst van het concert draagt bij aan de restauratie van het orgel.

Achtergrondinformatie over de deelnemers:
Choral Voices uit Groningen krijgt in binnen- en buitenland lovende recensies voor hun interpretatie van Engelse koormuziek. In stad en provincie is veel waardering voor hun maandelijkse 'Evensong' in de Nieuwe Kerk. 

Daniel Rouwkema (*1974) is Director of Music. Al op zijn 14e werd hij benoemd als organist in Smilde. Van jongs af aan componeerde en arrangeerde hij muziek. Rouwkema werkte van 2002 tot 2005 in Engeland - hij bekleedde er de prestigieuze post van Master of Music in St. George Belfast. Zijn ervaring met de Engelse koortraditie gebruikt hij nu in zijn werk als dirigent en artistiek leider van diverse koren. 

Mattijs de Vreugd (*1980) is organist en behaalde een master in improvisatie. Hij begeleidt verschillende koren bij concerten en cd-opnames. Hij is verbonden aan de Schola Liturgica waarmee hij meerdere malen per jaar meereist naar Engeland. Hij speelde o.a. in de kathedralen van Canterbury, Durham, London (St. Pauls), Salisbury, Winchester en York Minster. Ook werkt hij als orgelrestaurateur