Nieuws

SHINE Veendam blijft zich inzetten voor een
gelijk speelveld voor productie van medische isotopen



SHINE.jpg

SHINE Europe BV (SHINE) heeft kennisgenomen van de brief van de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport d.d. 20 september 2022, waarin wordt aangegeven dat de Nederlandse regering van plan is om bijna 2 miljard euro te investeren in een nieuwe onderzoeksreactor, Pallas.

"SHINE gelooft dat de voorgestelde Nederlandse investering van bijna 2 miljard euro aan Nederlands belastinggeld beter kan worden gebruikt om Nederlandse burgers te ondersteunen dan om een overtollige, duurdere en minder milieuvriendelijke methode voor de productie van isotopen te subsidiëren," zegt Harrie Buurlage, algemeen directeur SHINE Europe. "Het gebruik van Nederlands belastinggeld om onnodig een enorme kapitaaluitgave en mogelijk doorlopende operationele steun te financieren in concurrentie met door de particuliere sector geleide oplossingen is oneerlijk en bedreigt de grondbeginselen van een eerlijke en open markt. Wij zijn van plan dit besluit op EU-niveau uit te dagen."

‘Wij geloven dat onze op fusie gebaseerde technologieën kosteneffectieve en duurzame processen bieden voor de productie van medische isotopen. SHINE kijkt uit naar de uitbreiding  van onze aanwezigheid in Nederland’, aldus Buurlage.

“Na onze aanzienlijke investering in onze Veendam faciliteit blijven we ons inzetten om onze innovatieve particuliere marktoplossing voor medische isotopen te gaan leveren aan Nederland en Europa”, zegt Eric Schutt, hoofd overheidsrelaties van SHINE. SHINE gelooft dat deze investering van de Nederlandse overheid in de PALLAS kernreactor een negatief effect op het gelijke speelveld voor de particuliere markt heeft omdat het overheidsgesubsidieerde competitie creëert”, aldus Schutt.