Nieuws

Scouting Veendam_DSC3034.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Lars, Harmen, Jesse en Alan, gemiddelde leeftijd 9 jaar, van de vrijdagavondgroep welpen 1 discussiëren over welke weg ze zullen nemen en welke kleur pijlen ze moeten volgen. Ze doen een soort hike. De opdracht hebben ze van de leiding gekregen na de opening. Die opening is een speciale ceremonie. Even voor aanvangstijd roept de leiding: “Klaarmaken voor opening.” Alle leden verzamelen zich in een carré-vorm rond de vlaggenmast. Met het opsteken van de hand van één van de leiders wordt het stil. 3 Leden van de verschillende groepen treden naar voren en hijsen de vlaggen. Allen brengen de groet uit. Na dit ritueel gaan ze weer naar hun plaats en zeggen anderen de wet of belofte op. Hierna gaan ze uit elkaar en begint het programma.

_DSC3100.jpg

Borgerswold met hun eigen eiland en ’t Scouthuus is de plaats van handeling. Een uitermate geschikte locatie voor het buitenleven dat ze voorstaan. Jan Eerkes is al 75 jaar lid van de Scouting Veendam en nog altijd actief als barman zegt hierover: “Een goddelijk plekje!”
Er is zelfs een laantje naar hem vernoemd, het zogenaamde Eerkes loantje. 
Scouting Veendam is in 1927 opgericht. Ze bestaan dit jaar dus 95 jaar! Sinds 21 april 2000 zitten ze op hun eiland. Daarvoor op verschillende plaatsen in Veendam o.a. de Molenstreek, Parallelweg en bij de vroegere kartonnagefabriek aan het Beneden Oosterdiep. Maar nu is het hier zo mooi en fantastisch geoutilleerd, dat andere groepen in de regio met een jaloerse blik naar Scouting Veendam kijken.

_DSC3133.jpg

De scouts worden ingedeeld in verschillende kleinere afdelingen vertellen Anouck Heidema en Jessica Lamein, die namens het bestuur de communicatie verzorgen en met wie we in gesprek zijn. Het zijn:

  • Bevers - kinderen van 5 tot 7 jaar;
  • Welpen - van 7 – 11 jaar;
  • Scouts  - ook wel verkenners genoemd, van 11 tot 15 jaar;
  • Explorers - pubers van 15 – 18 jaar;
  • Bacchusstam - 18+ groep
  • OSGV  oud scoutinggroep Veendam.

_DSC3110.jpg

Het groepje bevers is maar klein en is een mix van jongens en meisjes. Er zijn 3 welpengroepen, 2 jongensgroepen en één meidengroep met de welluidende namen rimboehorde 1 en 2 voor de jongens en voor de meiden flora en fauna. Deze groepen bestaan uit ongeveer 28 kinderen. Hier geldt momenteel een wachtlijst! Op iedere groep zitten ongeveer 5 man/vrouw aan leiding.
Verder de scoutsgroepen met de namen Freya en Prometheus en de naam van de Explorers is Hephaestus (figuren uit de Griekse mythologie).
De Explorers vermaken zich vandaag met het bouwen van een vlot. Daarna mét een vuurkorf het water op. Berjan, al 12 jaar lid van de Scouting Veendam, vindt het prachtig. De gezelligheid en het samendoen spreekt hem het meeste aan.

_DSC3125.jpg

Hoogtepunt van het jaar is het zomerkamp. Dit jaar is de gehele vereniging i.v.m. het 95-jarig bestaan naar Beckum (Twente) geweest. De kleinsten van zaterdag tot dinsdag en de anderen een volle week.
Op het programma stonden leuke uitdagende dingen als een hike (soort trektocht met allerlei opdrachten), een dag vol sport en spelletjes en een bezoek aan een pretpark. Voor de ouderen was het programma wat meer cultureel ingevuld. ’s Avonds natuurlijk een bonte avond en kampvuur. Uiteraard alles aangepast aan leeftijd en niveau. 
Normaal koken de jongelui op kamp zelf, maar omdat het nu een activiteit is voor de gehele vereniging, is er een kookstaf mee geweest. 
Met 250 man naar Beckum was een hele operatie. Per groep is er zelfs een aanhangwagen ingezet om alle spullen ter plekke te krijgen, maar… bijzonder geslaagd.

_DSC3077.jpg

Door het jaar heen hebben de welpen ook wel weekendjes kamp, maar dan dichterbij zoals bijvoorbeeld Sellingen.
Een ander groots evenement is het jaarlijkse Noordelijk Pinksterkamp in de Marnewaard. “Dit jaar zijn we met 21 kinderen van de Rimboehorde 1 hierheen geweest, vertellen Jessica en Anouck nog vol vuur. “Daar kwamen scouts vanuit heel het noorden een lang weekend bijeen. Schrik niet, we waren met 3500 jongelui! Het is Europees gezien het grootste jaarlijks terugkerend kamp.” 
Ze genieten nog na! Opvallend na zo’n happening: je kunt niet zien dat er een kamp is geweest. De deelnemers zorgen dat alles weer keurig wordt opgeruimd, zoals het hoort!

_DSC3044.jpg

Op hun eiland hebben een aantal vrijwilligers een amfitheater aangelegd met middenin een vuurplaats. Kenmerkend voor een amfitheater is dat de wanden omhooglopen. De warmte van het vuur blijft hangen. Allemaal lekker warm om het vuurtje.

_DSC3111.jpg

De jongelui lopen allemaal in een uniform. De welpen dragen een groen, de scouts een kakikleurig en de ouderen een rode blouse. Daarbij een persoonlijke das. Deze is aan de achterkant opgesierd met het logo van de Scouting Veendam. De voorzijde bevat herinneringen aan bepaalde activiteiten of gebeurtenissen. Velen hebben er een klompje aan hangen, anderen weer een lepeltje, allemaal hebbedingetjes met een bijzonder verhaal. De das blijf je dragen zolang je lid bent van de scouting. 

Scouting is opgericht door Lord Robert Baden-Powell in 1907. Je zou denken na 115 is het wel zo’n beetjes over met die scouting, maar zijn idealen leven nog altijd voort en boeien nog steeds veel jongelui. Aan de wachtlijsten voor de welpen bij Scouting Veendam is duidelijk te zien dat scouting leeft én hoe!

_DSC3041.jpg

Lars, Harmen, Jesse en Alan hebben hun hike voltooid. Samen met de andere welpen van hun groep evalueren ze de tocht samen met hun begeleiders Reint, Xander en Lennard in de kampvuurkuil. Wat is goed gegaan en wat kon beter. De Marshmallows, die ze in het vuur mogen roosteren én opeten natuurlijk laten ze zich goed smaken. Wat resteert is het strijken van de vlag. Dit gaat net zo plechtig als het hijsen.
De dag zit erop. Hun ouders wachten ze al op. Aan de gezichten van de jongelui is af te lezen dat ze genoten hebben. “Daar doen we het voor,” glimlachen Anouck en Jessica.

_DSC3027.jpg

Meer informatie:
Je kun de site scoutingveendam.nl raadplegen of bellen, maar ga het sfeertje eens proeven op vrijdagavond of zaterdagochtend. Je staat versteld van het enthousiasme en het plezier.


Fotoalbum: