Nieuws

Willy Deuze, schilders - behangers - glaszetters, Veendam 



_DSC0312.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Voor kleurrijk vakwerk moet je bij Willy Deuze zijn. Vakwerk, daar gaan ze voor én logisch, een schilder maakt er een kleurrijk geheel van. Dat doen ze al 25 jaar hier in Veendam en wijde omgeving. Vakwerk daar heb je vakmensen voor nodig. Vakmensen met passie én die plezier beleven aan wat ze doen. Het resultaat is tevreden klanten, ook al 25 jaar!

_DSC0330.jpg

In de kop staat schilders, behangers en glaszetters, ja, dat doen ze. Doch het palet van werkzaamheden is net zo kleurrijk als er kleuren zijn. Een opsomming: houtrotreparaties, deelvervanging, windveren en boeilijsten vervangen, dakgootlekkages verhelpen, gevelreiniging, impregneren, parketvloeronderhoud en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Jachtschilderwerk niet te vergeten. Dat zijn geen schilderijen met jachttaferelen, nee, het gaat om het opnieuw in de glanzende en keiharde lak zetten van zeil- of motorjachten. Dit geschiedt meestal in het voorjaar in een botenloods te Zuidbroek.
“We zijn zo’n beetje allround,” lacht Willy bescheiden als hij is. “Maar wel allround vakwerk! In de loop van mijn lange carrière heb ik dat wel geleerd.”
Willy werkt na zijn schildersopleiding heel wat jaren in loondienst, tuurlijk als schilder, behanger en glaszetter en de laatste jaren als meewerkend voorman. In 1997 begint hij voor zichzelf. Harm van der Veen, een schildersbedrijf in Hoogezand stopt rond die tijd. Van hem neemt Willy diverse spullen over én fijn als startende ondernemer een groot deel van zijn klantenbestand. Eerst opereert hij vanuit een schuurtje naast zijn huis aan de Langeleegte en later vanuit zijn werkplaats aan de Transportweg 90. Samen met Jolanda, zijn vrouw die de administratie verzorgt, en een medewerker runt hij het bedrijf.

_DSC0316.jpg

In de sport spreekt men over palmares, een erelijst van wat je allemaal bereikt hebt. De erelijst van Willy’s werk is groots te noemen. 
Via Monumentenzorg restaureert hij museumboerderij annex restaurant Hermans Dijkstra in Midwolda. Het daarbij behorende gastenverblijf “Graanzicht” en de rijtuigenloods staan nog op het programma. “Daar komen heel aparte technieken bij kijken,” vertelt Willy trots. “Ornamenten, het plafond en de bedstedes. Alles ziet er na de restauratie weer statig uit als toen – medio 19e eeuw.” 

11.jpg
Foto: Hermans Dijkstra

Een ander markant werk is het schilderwerk aan café – restaurant - terras De Paalkoepel aan het Paterswoldsemeer in Haren. “Dat is helemaal van hout opgetrokken. We hebben dit ook in het onderhoud.
Verschillende verenigingen van eigenaren (VvE) van appartementencomplexen hebben het onderhoud aan ons uitbesteed. Hier in Veendam bijvoorbeeld die van de Rietgors.”

Ontzorgen is een belangrijk facet in het werk. Mensen willen niet te veel drukte en gedoe hebben. “We krijgen veel complimenten hoe we ons werk afleveren. Géén rommel achterlaten, even de ramen wassen om maar wat te noemen. Uiteraard vakwerk afleveren, daar onderscheiden we ons in. De kwaliteit van de te gebruiken verf staat ook niet ter discussie. Die moet gewoon goed zijn. Binnen verven we met watergedragen of acryl verf, dit is wettelijk verplicht! Het is minder milieubelastend, vergeelt niet, droogt snel, hecht goed en is geur-arm.
Voor buiten gebruiken we veelal verf op terpentine basis. Deze geeft een mooie (hoog)glans en is duurzamer. Het drogen verloopt wat trager. 
Onze verf komt van Trimetal, een topmerk.”

_DSC0315.jpg

Behangen is weer een andere tak van sport. “We hebben in de werkplaats een aantal stalenboeken liggen ter inzage. Daaruit kunnen de klanten een behangetje uitzoeken. Komt men er dan niet uit, dan volgt in veel gevallen een bezoek aan de showroom bij Noordwand, de groothandel in behang.
Om goed te kunnen behangen is het gewenst dat je nauwkeurig, rustig en netjes kunt werken. Ook moet je goed nadenken, zeker als je met ingewikkelde patronen te maken krijgt. Het moet wel kloppen!”

_DSC0308.jpg

Naast al deze werkzaamheden is Willy ook nog parttime leraar aan de schildersvakopleiding in Assen, een kleurrijk en allround vakman!
Samen met vier collegae ondernemers verzorgen ze het praktijkgedeelte van de opleiding. Ze zijn als bedrijf/ondernemer door de Schildersvakopleiding ingehuurd. In een proefperiode van 2 weken geven les en bekijken of de jongelui geschikt zijn voor het vak. Tevens kunnen de leerlingen dan ervaren of het schildersvak bij hen past. Daar komen heel normale dingen bij kijken zoals op tijd komen, afspraken nakomen en omgang met klanten. Bij gebleken geschiktheid krijgen de jongens en tegenwoordig veel meiden een contract (= betaalde baan) voor 2 jaar. “We leiden op in 4 verschillende niveaus.”
Het theoretisch gedeelte volgen de jongelui op school in Assen. Het is leuk en fijn werk om met de jongelui op te trekken. Het is kleinschalig, je bent géén nummer en de begeleiding is goed.
“Zo nu en dan zitten er pareltjes tussen. Laatst nog een jongen die meedeed aan vakwedstrijden. Hij werd Nederlands kampioen schilderen en mocht daardoor mee naar de WorldSkills in Abu Dhabi. Super toch.”
Soms wordt Willy gevraagd om een vaktechnische masterclass te geven voor mede-docenten. Een hele eer en erkenning van zijn vakmanschap.
Door zijn contacten met de school en de collegae is hij altijd op de hoogte van de nieuwste vak-snufjes. Hij ziet bijvoorbeeld een trend van schilderen met de kwast en/of roller naar het spuiten met een verfspuit. Niet alleen voor muren, maar ook voor deuren en kozijnen. “Het resultaat is super strak.”

_DSC0317.jpg

Iets heel anders is GoedWood, een soort 2e tak! Hij verkoopt unieke houten meubelen zoals stoelen, tuinsets, loungestoelen/-banken, tuinbanken, krukjes en fruitschalen Deze zijn vervaardigd uit de wortels van de teakboom – gecertificeerd! Dit wordt speciaal uit Bali geïmporteerd. 
Nieuwsgierig? Hij heeft er een speciale site voor: www.goedwood-meubelen.nl 

25 jaar Willy Deuze, schilders- behangers – glaszetters, Veendam.
Het logo stelt een doos voor – Deuze. Het rode vlak verklaart het schilderen, het blauw staat voor het glaszetten en het gele gedeelte symboliseert het behangen.
Wij wensen Willy, Jolanda en de medewerker van harte geluk met dit jubileum. Hopelijk mogen we vele jaren genieten van hun kleurrijk vakwerk.

_DSC0305.jpg

Voor meer informatie:


Fotoalbum: