Nieuws

Hulp van vrijwilligers bij tuinonderhoud van start gegaan



IMG_0692.JPG

Op maandag 16 mei is een nieuw initiatief van start gegaan onder de noemer 'Noordwest op zijn best'. Vrijwilligers helpen bewoners met het onderhouden van de tuin voor hen die het zelf niet meer kunnen doen.

Het gaat dan om de basis, het klein onderhoud. Het schoffelen van onkruid en het uit de tuin halen. En het snoeien van de heg met de heggenschaar. Met dit project is begonnen vanwege de tuinen met veel onkruid. Oudere mensen, en mensen die ziek zijn, kunnen hulp inroepen voor het onderhoud van de tuin. Met minimaal 2 personen wordt het tuinonderhoud gedaan.

De eerste officiële tuinwerkzaamheden was in de Meezenbroekstraat. In plaats van de grasmaaier heeft Henk Korthuis een bosmaaier ingezet. Iris Tucker en Sabina Woltjes hebben het onkruid verwijderd.

In principe kan iedereen een beroep doen op het tuinonderhoud van deBasis. Mensen die wel zelf hun werkzaamheden kunnen doen worden natuurlijk verzocht om mee te helpen. Ook jongeren kunnen worden geholpen.

“De tuin heeft vaak niet hun interesse, en die willen we stimuleren. We gaan ze helpen, maar dan moeten ze wel meehelpen. Voor oudere mensen die het niet meer zelf kunnen doen wordt het voor hen opgepakt.”

De initiatiefnemers willen nog een clubje van meer vrijwilligers bij elkaar krijgen. Inmiddels is er een groepsapp. En had een bewoonster, die graag haar tuin wil gaan doen, zich al aangemeld. Overigens kunnen bewoners ook tuingereedschappen lenen.

Er is wel een verandering in opvatting ontstaan. De gemeente laat op middenbermen en in velden vaak bepaalde onkruiden staan om de bijen en nuttige insecten die het moeilijk hebben te helpen. Dat mag met deze soorten nu ook in de tuintjes. Voorwaarde is dat de tuin er netjes bij moet staan, en er geen zwerfvuil in ligt en oude bankstellen. Buren mogen geen overlast ervaren.

Op de vraag of het ook een uitbreiding krijgt naar de andere wijken: “We gaan eerst kijken hoe ver we hier komen. Ook met het clubje mensen die we gaan krijgen. We hebben hier zo'n 600 huizen. We denken dat we hier nog wel even genoeg hebben.”

Misschien kan in de toekomst grotere ingrepen door vrijwilligers worden gedaan zoals onderhoud van straatjes. Voorlopig blijft het beperkt tot het recht leggen van tegels.

Na deze kennismaking gaan de vrijwilligers maandag de eerste tuinwerkzaamheden officieel beginnen in de Meezenbroekstraat.