Nieuws

Rondje met de paardentram
voor Jaap zijn 85ste verjaardag



IMG_0049.JPG

Jaap de de Weijs werd op zijn 85ste verjaardag verrast met een rondrit in de paardentram die hij in 1997 samen met anderen had gebouwd. Het is een replica van de paardentram zoals die ten tijde van 1880 en 1920 tussen Zuidbroek en Ter Apel gereden heeft. Op zijn 80ste vond Jaap het een mooi moment om te gaan stoppen. En had hij het stuur doorgegeven aan Klaas Brouwer.

Klaas wist dat Jaap op 11 mei jarig is en had de rondrit bedacht. Jaap zijn dochter Paula heeft het goed geheim gehouden en alles geregeld. Ook zijn twee kleinkinderen Silvia en Claudia zaten in het complot. Toen hij zijn kompanen van de tram binnen zag komen zei hij: “rötjonk'n.” De paardentram stond al klaar voor het A.G. Wilderdervanck. Jaap vond het als oprichter van de paardentram geweldig. Er zijn momenten geweest dat het hem wat deed.

IMG_0119.JPG

Het werd een wijde rondrit met machinist Peter in de stoomloc Gemma voor de tram. Met de route van de speciale dienstregeling door Borgerswold, en via de Woortmanslaan naar Borgercompagnie. In Bareveld gekomen ging het naar zijn oude huis in Wildervanksterdallen. Bij het theehuis van Tante Tally was er koffie met lekkers en tenslotte broodjes met soep.

De aanleiding tot het bouwen van de paardentram was een boekje over de geschiedenis van de oude paardentram, dat Jaap van zijn zwager had gekregen. Op zijn achtste jaar had De Weijs, zo vlak na de oorlog, de rijtuigen nog aan de Remiselaan zien staan. Het boekje had zijn nieuwsgierigheid aangewakkerd.

IMG_0069.JPG

Hij besefte de historische waarde ervan. Met 41 kilometer is dit het langste paardentramtraject van Europa geweest. Zijn interesse leidde ertoe dat het idee om een replica te bouwen zich in zijn hoofd had postgevat.

Jaap kreeg hulp van dokter Pas in Stadskanaal. De dokter was een Rotterdammer en had daar kennissen bij de RTM, waar een nog rijdend museumstuk aanwezig is. Deze is door de clubleden uitgebreid gefotografeerd en gefilmd. En zijn er tekeningen van gemaakt met de juiste maten.

IMG_0141.JPG

Vrijwilligers hebben aan de tramwagon gewerkt die mee moest rijden in een optocht ter viering van het 350-jarig bestaan van Wildervank. Waarvan uitgebreide videobeelden zijn gemaakt door de Foto, film en videogroep Wildervank, die in 1983 ook door Jaap de Weijs was opgericht.

Tijdens het 375-jarige feestweek van 13 tot en met 19 juni in Wildervank gaat de paardentram ook weer dienst doen.

IMG_0136.JPG


 
Fotoalbum: