Nieuws

'The Ranch' heet de nieuwe startlocatie
MTB-route Borgerswold



IMG_0066.jpg

Wethouder Henk Jan Schmaal en Rikus Bartol van de wielervereniging hebben donderdag 21 samen een plattegrond onthuld waarop een nieuw vormgegeven mountainbike route. De plattegrond is geplaatst naast The Ranch op de Parkweg 1 in Borgerswold. De nieuwe startlocatie van de MTB-route heet dan ook The Ranch. Dankzij de nieuwe route hebben mountainbikers nu een vaste route.

Het gebeurde nogal eens dat er door kwalitatieve achteruitgang een pad uit was gehaald en er op eigen initiatief iets was veranderd. Doordat het omgelegd was en er kuilen in de route lagen legden mountainbiker weer een eigen route aan. Om dit tegen te gaan heeft de gemeente en de wielervereniging ter plekke een onderhoudscontract getekend met een looptijd van vijf jaar.

IMG_0026.jpg

Met een vaste route die nu ook onderhouden wordt kan iedereen er van blijven genieten. De gemeente doet het groot onderhoud en de wielervereniging het kleine onderhoud. Zodat de route aantrekkelijk blijft en veilig om te rijden.

“We hebben hier natuurlijk een prachtige mountainbike route van 25 kilometer”, aldus Schmaal. “Wat we ook zien is dat er vaak een verwevenheid komt met onbekend. Maar nu is via een mooi bord duidelijk de route weergegeven. De startplek kan ook niet gemist worden.”

IMG_0037.jpg

“De mountainbike is een heel technische route met veel bochtjes”, weet Schmaal ook zelf. “Soms moet je het stuur 90 graden omleggen om niet in een van de vijvers te belanden. Het startpunt kan door iedereen zelf worden bepaald, maar het gaat wel allemaal dezelfde kant op.”

Hiermee wordt ook de veiligheid vergroot op de verschillende single tracks.

IMG_0052.jpg

Aan klein onderhoud valt te denken aan het organiseren van afwatering, het verwijderen van overhangende takken en struiken, het plaatsen van routepaaltjes en die beter zichtbaar maken, het verwijderen van bladeren, en waar nodig natuurlijke kunstwerken aanleggen.

Het laat zich raden dat de waardering van de mooie MTB-route Borgerswold er behoorlijk door is toegenomen. De gemeente Veendam gaat met name de grotere onderhoudswerkzaamheden uitvoeren en blijft de eindverantwoordelijke voor de veiligheid van de paden.

IMG_0055.jpg