Nieuws

Drie nieuwe mozaïeken-verhalenbanken in Veendam



verhalenbanken.jpg

Vanaf Koningsdag drie nieuwe mozaïeken-verhalenbanken op het leer- en sportpark in Veendam

Het project van de tien mozaïeken-verhalenbanken van-door-voor inwoners van de gemeente Veendam nadert zijn voltooiing. Vanaf Koningsdag zijn er verspreid over het park weer drie nieuwe verhalenbanken te bewonderen.

  • Bij de aanrijroute aan de kant van de Raadsgildenlaan is de VMBO-bank te zien. Deze bank vertelt het verhaal over het vroegere beroepsonderwijs in Veendam, met afbeeldingen van de Afina Doornbosschool, de L.T.S. en de huidige vmbo-school, alsmede en een compilatie van de kleurrijke wandbeschildering van de Ploegkunstenaar Jan van der Zee in de hal van vroegere LTS aan de J.G. Pinksterstraat. Docenten en leerlingen van het vmbo hebben hieraan meegewerkt.
     
  • De Ommelanderwijk-Zuidwendingbank komt nabij het Zilverpark te staan. Een historische tekening uit 1899  van het gebied tussen Veendam en de Pekela’s is als ‘onderdeken’ gebruikt. De dorpen Ommelanderwijk, Zuidwending en omgeving zijn opgevuld met foto’s uit lang vervlogen tijden. Een boeiende bank waarvoor inwoners van alle leeftijden uit beide dorpen met veel enthousiasme ideeën en materiaal hebben aangedragen.
     
  • De derde bank op het park is de Bronbank ‘Zechsteinzee’. Het is nauwelijks voor te stellen, maar op 1600 meter onder Veendam loopt een deel van de Zechsteinzee. Een oerzee die ongeveer 250 miljoen jaar geleden is ontstaan. De kristallen uit de diepe bodem van de zee schitteren de bezoeker aan kanten van de bank tegemoet. Deze bank krijgt een plek volop in de zon op het podium, waar ook de SCVeendam bank al een tijdje staat te pronken.

De overige banken worden in de maand juni geplaatst, waarmee na vijf jaar een eind aan het project komt. De ontwerpers/kunstenaars Liesbeth Peeters en Ronald Raaijmakers van Bureau het Wilde Oosten en de initiatiefnemers van het project Mia van Selling en Henk Spelde van de tien mozaïeken-verhalenbanken zien uit naar het moment dat bezoekers van alle tien banken kunnen genieten.