Nieuws

Koeien van Laarmans mogen weer naar buiten



IMG_3646A.JPG

Na een winter lang op stal staan mochten ook de koeien van boer Laarman uit Wildervank voor het eerst weer naar buiten. De koeien stonden zaterdagmorgen te loeien, het was alsof ze het konden ruiken.

Onder belangstelling van veel toeschouwers kwamen ze naar buiten, en waren door het dolle heen. De dames hadden de lentekriebels en maakten er een vrolijke koeiendans van. In een ander weiland werden de pinken losgelaten. Die zagen voor het eerst in hun leven de buitenlucht.

IMG_3649A.JPG

Na twee coronajaren mocht er ook weer meer publiek bij zijn.

De familie Laarman woont nu al zo'n 29 jaar in Wildervank. Ze hebben een gemengd bedrijf met melkkoeien en akkerbouw. De melkkoeien zijn daarbij de hoofdtak.

IMG_3673A.JPG

In Zwolle had men het gemengde boerenbedrijf in een akkerbouwstreek, met wat koeien erbij voor de melk. In de beginjaren '70 werd volledig overgegaan op akkerbouw. Later zijn er akkerbouwbedrijven verkocht en opgekocht door melkveehouders elders uit het land. Zo was de familie van Zwolle naar Wildervank verhuisd, en de koeien verhuisden mee.

IMG_3685A.JPG

Laarman kan er echt van genieten als de koeien buiten lopen."Tegenwoordig lopen de meeste koeien los in een ligboxenstal. En als ze in het voorjaar naar buiten gaan is het gespring en gedartel minder als vroeger toen de koeien nog de hele winter vast stonden. Maar toch blijft het een mooie gebeurtenis."

IMG_3692.JPG


Fotoalbum: