Nieuws

Kaspers belt 50.000 euro binnen voor Oekraïne



IMG_0604.jpg

De 75-jarige Kas Kaspers heeft een netwerk van ondersteuners verzameld voor Oekraïne. Kaspers legt heel gemakkelijk contacten. "Als het rad draait moet je proberen om 'm draaiende te houden", zegt hij. "Het is de eerste weg om mensen daarmee te bereiken. En je trekt mensen aan om mee te gaan doen."

Vanuit een brede kijk op de dingen en interesses heeft hij allerlei rapporten opgevraagd vanuit instanties.

Want vanuit een maatschappelijke betrokkenheid is hij ook voor andere dingen heel actief geweest. Met de Stichting Staakt Het Vuren heeft hij betrokkenheid gehad bij de campagnevoering tegen de radicalisering van vuurwerk. De stichting kwam hoofdzakelijk op voor mensen met materiële, geestelijke en lichamelijke schade. Later kwam daar ook de belangenbehartiging bij van de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede dat in 2000 heeft plaatsvonden.

Kaspers is als het ware een netwerkoperator vanuit zijn huis. En alles per telefoon. Hij weet mensen te enthousiasmeren.

Het verzorgingstehuis A.G. Wildervanck verzamelt medische spullen in. Twee apothekers verzamelen verbanden in en andere medische benodigdheden. Elke vier weken kan het worden gehaald. Van huisartsenpraktijk C. Pet uit Meeden komen er benodigdheden, en van doktersposten uit de beide Pekela's. Bij Huisartspraktijk Veentjer worden ook medische spullen aangeleverd.

Het farmaceutisch bedrijf Beaphar in Hedel heeft een doos gestuurd waarin 700 doosjes medicijnen voor huisdieren. Normaal zijn ze alleen voor dierenartsen bestemd. "Voor mijn eigen hond betaal ik bijna 40 euro voor drie tabletten tegen teken en vlooien. Ze gaan drie maanden mee.” Het bedrijf heeft ook goed uitgepakt met grote dozen brandwondenspray, pijnverlichting en verdovingsmiddelen. Met daarbij ook nog de middelen opgeteld tegen stress en vitaminepillen voor het aansterken. Op de verkoop van de dierenarts berekend komt het op een gezamenlijke klapper van maar liefst 50.000 euro.

Kaspers vindt dat geld in een oorlog eigenlijk geen waarde heeft. Geld is het geneesmiddel niet. Het zijn de geneesmiddelen die ingezet moeten worden. Dat is gelukkig ook wat er gebeurd.

De beelden grijpen hem iedere keer weer aan. Het is een man die graag een bijdrage wil leveren. Harnold en Eertwijn, van het inzamelpunt aan de Ellertsveld 9 in Veendam, ondersteunen hem daarin met het vervoer naar het verzamelpunt van de stichting Oekraïners in Nederland. Met depot aan de Kleine Meersterstraat 109 in Sappemeer.

Aanvankelijk was zijn inzet alleen voor de dieren, waar hij zich ook om blijft bekommeren. Contact is er met verschillende groothandels in dierbenodigdheden. Zoals Petdiscount Emmen, Beeztees uit Waalwijk, Van den Berk Diervoeders in Hedel en groothandel Dog & Cat Supply in Diemen.

Nu zijn er ook de schenkingen voor patiënten. De omvang van deze catastrofe is zo enorm, met slachtoffers van jong tot oud. Zwangere vrouwen moeten bevallen zonder medische hulpmiddelen. Deze actie mag nog niet stoppen. De oorlog duurt al langer dan een maand. Het is niet alleen een oorlog, maar ook een volkerenmoord.

dierbenodigdheden.jpg