Nieuws

Sportieve wandelingen 55-plussers, 'het houd je fit'IMG_0197.jpg

Vrijdagochtend heeft Veendam Beweegt een sportieve wandeling voor 55-plussers gehouden. De wandeling van een uur startte en eindigde voor het stadion aan de Langeleegte.

De wandeling voor senioren was eigenlijk als alternatief voor de sportactiviteiten met meer dan 2 deelnemers. Vanwege de coronamaatregelen kunnen deze niet plaats vinden. Met het alternatieve wandelgebeuren kunnen deelnemers toch op een leuke manier actief bezig zijn.

IMG_0205.jpg

Stefan Smidt van Veendam Beweegt liet elke tien minuten tot een kwartier twee personen vertrekken om clustervorming van mensen te voorkomen. “Het is een soort van puzzelwandeling waarbij mensen in groepjes van twee op pad gaan. Opgave kon met maximaal 4 personen.”

“De wandeltocht is ongeveer drie kilometer en duurt een uur. Deelnemers krijgen een enveloppe mee waarin een kaart van de route. Maar als ze het goed doen komen ze met de enveloppe dicht weer terug. Alleen als ze de weg kwijt zijn moeten ze op de kaart kijken.”

Waar de wandelaars op moesten letten waren de met krijtverf aangebrachte pijlen ter aanwijzing van de juiste route. Bij elke markering moest op een formulier de locatie worden ingevuld. Het dicht blijven van de enveloppe gaf een extra score. Pas aan het eind van de route mocht de enveloppe worden geopend.

IMG_0216_2.jpg

Bij het van de route af raken kon men bellen om weer op het rechte pad te worden gebracht. Dat kostte wel strafpunten. Als klein opdrachtje moesten de markeringen bij elkaar worden opgeteld.

“Ons doel is dat mensen met een leuke activiteit actief bezig kunnen zijn binnen de regels die tijdens de coronamaatregelen gelden. Op deze manier lukt dat prima.”

Vanwege de vooruitzichten op regen waren er een paar afmeldingen. Achttien deelnemers hebben de weersomstandigheden getrotseerd.

IMG_0201.jpg

Chris en Rita Sijp waren gewapend met een paraplu op pad gegaan. ’s Morgens hadden ze ook al het ‘Ommetje van Veendam’ gelopen, een initiatief van de Hersenstichting. Elke dag lopen ze weer een andere ommetje. Chris en Ria hebben vanaf december in totaal al 1200 kilometer gelopen. “Wandelen houd je fit.”

Bij de finish was er voor de wandelaars koffie, thee of warme chocolademelk.

IMG_0213.jpg