Nieuws

Toraja, praktijk voor natuurgeneeskunde, Veendam1.jpg
Afbeelding: vanverre.nl

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

In het heuvelachtige midden van Sulawesi, het vroegere Celebes, ligt Toraja-land. Het gebied staat bekend om zijn bijzondere architectuur en begrafenisrituelen. Het is uniek in de wereld en komt alléén voor op Sulawesi.

2.jpg
Foto Pinterest

Leuke informatie. Maar wat zegt dit over Toraja, praktijk voor natuurgeneeskunde, Veendam?

_DSC2673.jpg

Toen Loes Smid voor de eerste keer van haar leven voet zette op Sulawesi voelde dat als een thuiskomen. “Heftig,” vertelt ze. Mijn (voor)ouders komen uit dit deel van het huidige Indonesië, de vroegere Indische Archipel. “Ik merk aan alles dat mijn genen verbonden zijn met Sulawesi,” doet Loes uit de doeken. “Als we als kind iets mankeerden, behandelde mijn vader ons door met warme natte, bijna hete, handdoeken met etherische oliën de plek des onheils te verzorgen. Zeker weten dat het de andere dag over was!”
Over haar oma vertelt Loes dat het een échte kruidenvrouw was. Die plukte zelf de kruiden en maakte er olie van. Klachten als migraine maakten door deze behandeling plaats voor levensblijheid.
Een toepasselijker naam voor haar praktijk is er daarom niet, gewoon Toraja, praktijk voor natuurgeneeskunde. Die oosterse invloeden verweeft Loes met westerse natuurgeneeskunde. Dat is ook te zien in haar praktijk, die rust en warmte uitstraalt en een oriëntale sfeer oproept.
Natuurgeneeskunde is het genezen met dat wat de natuur ons biedt en passend is bij jouw natuurlijke aard. Loes maakt gebruik van natuurlijke middelen zoals kruiden. Verschillende vormen van massage en therapieën, voeding- en leefstijladviezen, ademtherapie, Bachbloesemtherapie en iriscopie staan Loes ten dienste om de cliënt/patiënt beter te maken of gezond ouder te laten worden. Al deze zaken vragen om uitleg.

_DSC2677.jpg

Behandelmethodes
Alvorens te beginnen heeft Loes een intake met de cliënt. Daar neemt ze de tijd voor, 1½ tot 2 uur! Daarbij speelt het gezien en gehoord worden een zéér belangrijke rol. Tijdens dit gesprek observeert en luistert Loes naar wat de cliënt te vertellen heeft. Na afloop werkt ze haar aantekeningen uit, maakt een analyse en komt tot een natuurgeneeskundige diagnose. Een persoonlijk behandelplan is het resultaat. Dit vraagt natuurlijk wel de nodige tijd én aandacht. Tenslotte legt ze het behandelplan voor aan de cliënt, die dan de keuze maakt wel of niet doorgaan.

Fytotherapie (kruidengeneeskunde): Je bent vast wel eens in een kruidentuin geweest – hier in de provincie bijvoorbeeld bij het Klooster in Ter Apel of landelijk in het Openlucht Museum in Arnhem. Beide juweeltjes. Aan vele kruiden worden geneeskrachtige werkingen toegeschreven. Daar maakt Loes gebruik van bij fysieke ongemakken van haar cliënten. Het is een eeuwenoude bewezen therapie.

Iriscopie
Het oog is de spiegel van de lichaam en ziel. Ieder oog is uniek, net zoals een vingerafdruk. Afhankelijk van de klachten van de cliënt maakt Loes een foto van de ogen met een zogenaamde Dino-lite. “Hieruit haal ik heel veel informatie,” legt ze enthousiast uit. “Het geeft een goed beeld van de totale conditie van mijn cliënt/patiënt. De iris is het gekleurde deel van het oog.

3_resize.jpg

De topografische kaart van het oog geeft een volledig beeld over aanwezige verstoringen. Elk orgaan en elk systeem van het menselijk lichaam reflecteert zich in geval van ziekte in een bepaald deel van de iris. Loes: “Je kunt er geen ziektes mee opsporen, maar het geeft de mogelijkheid te ontdekken wat de achtergrond is van de klachten.”Je komt iriscopie nauwelijks tegen in de reguliere gezondheidszorg, terwijl er soms zoveel uit te halen valt.

Bach Bloesem therapie/ remedies
Dit lijkt een beetje zweverig, maar is het beslist niet. Vloeibare plantenextracten kunnen een positieve invloed hebben op emoties. Schuldgevoelens, stress, piekeren, ongeduld en neerslachtigheid worden omgebogen naar hun positieve pool. Dr. Bach ontdekte 38 verschillende bloesems, die inwerkten op een specifieke emotie. Denk aan bloesems van bloemen en bomen zoals de eik, olijf en den. Uiteraard weer afhankelijk van de klachten van de cliënt maakt Loes een recept van maximaal 5 verschillende bloesemextracten die ze aanmaakt met bronwater een beetje alcohol of voor kinderen met alleen bronwater.

Loes is sterk in allerlei soorten massages. Zo geeft ze bijvoorbeeld een klassieke massage (ontspannend en activerend) of een Breuss massage (rug massage – meer ruimte voor de tussenwervelschijven met Johannesolie) of een Ayurvedische wellnessmassage (met warme kruidenolie en werkt preventief). Ook verzorgt Loes voetmassages en buikmassages. In overleg met Loes en kijkend naar de eventuele klachten wordt de behandelwijze/massagevorm vastgesteld. Zo geeft ze bijvoorbeeld een jongen met ADHD voetmassages in combinatie met Bachbloesems. Het resultaat is dat hij zich een stuk rustiger voelt.

_DSC2670.jpg

De Dorntherapie heeft te maken met de stand van het bekken en de wervelkolom. Bij velen is die scheef en kan rug-, bekken-, knie- en enkelproblemen veroorzaken. Op een zachte manier wordt de scheefstand gecorrigeerd. Beenlengte verschillen hebben natuurlijk eveneens invloed op de stand van het bekken én de wervelkolom. Deze therapie wordt vaak samen met de Breuss massage aangeboden.

De Baunscheidtieren therapie wordt gegeven bij acute en chronische (zenuw)ontstekingen en bij verschillende pijnlijke processen. Het is een vorm van westerse acupunctuur.

Bij dit alles horen ook voeding- en leefstijladviezen. Loes hangt de stelling aan van de Griekse denker en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates, die zei 2400 jaar geleden al: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” Bij een holistische werkwijze en dat doet de natuurgeneeskunde, kijk je niet alleen naar de klacht, maar ook naar de oorzaak hiervan. Je doet niet aan symptoombestrijding, maar analyseert de onderliggende problematiek én die van het gehele lichaam.

_DSC2664.jpg

Loes Smid werkt als secretaresse op de OK van het UMCG. Daarnaast is ze looptrainer bij SVVeendam  Atletiek. Haar studie natuurgeneeskunde volgde zij aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen in Arnhem (HVNA). “Ik heb heel inspirerende docenten getroffen,” glimlacht Loes. “Daar ben ik heel blij van geworden.” Ze mag zich ook natuurgeneeskundig therapeut noemen! Met een aantal mede natuurgeneeskundigen vormt ze een intervisiegroepje waarin ze praktische ervaringen uitwisselen en bespreken.

Je grootste geschenk is gezondheid in lichaam en geest. Toraja, praktijk voor natuurgeneeskunde, kan je daarbij helpen. In onze westerse cultuur en deze stress-tijd beslist de moeite waard.

_DSC2680.jpg

Meer informatie: