Nieuws

Voorstelling cabaretière Rosa da Silva
op valreep in vanBeresteyn



IMG_0427.JPG

In de theaterzaal van vanBeresteyn heeft het publiek, op anderhalve meter van elkaar, zondagmiddag genoten van de zeer energieke cabaretière en zangeres Rosa da Silva. Rosa had er zin in, het straalde helemaal van haar af.

Haar cabaretvoorstelling ‘Daar moet je heen’ is autobiografisch. Het bestaat uit aan elkaar gehechte scènes die worden afgewisseld met veelzijdige zang en muziek, waarbij Rosa kundig wordt ondersteund door de multi-instrumentalist Remko Wind uit Groningen.

IMG_0389.JPG

Als achtjarig meisje heeft ze in 1995 meegedaan aan de Mini Playbackshow van Henny Huisman. Met haar vertolking van Laura Pausini won ze de eerste prijs. De enorme beker die daar bij hoorde heeft tijdens haar hele voorstelling op het podium gestaan. Ze vindt het de vetste prijs die ze ooit heeft gewonnen.

Maar tevens dient de trofee als een mooi podiumrekwisiet, zeker bij het terugblikken op haar Tv-avontuur en landelijk eerste podiummoment. Ze houdt haar trofee ook enthousiast omhoog, en vraagt gekscherend wie ‘m even vast wil houden.

IMG_0370_2.jpg

De cabaretière imiteert op haar eigen wijze ook personen uit haar leven. Zo leert het publiek Rosa’s temperamentvolle Portugese vader en nuchtere Drentse moeder kennen. Rosa trakteert haar publiek op kostelijke jeugdverhalen.

In haar voorstelling wordt ook het geluidsfragment afgespeeld van haar en Henny Huisman tijdens de Mini-Playbackshow. Henny Huisman stelde de Rosa van 8 vragen. De Rosa van 35 playbackte precies de Rosa van toen. Op de vraag waar ze vandaan kwam antwoordde ze met een licht accent, uit Klazienaveen. Iedereen lachte. Het was een moment van schaamte.

IMG_0449.jpg

Nu steekt ze de draak ermee. En hoewel ze het niet heeft geleerd doet ze het Drents dialect na. Ze is trots op haar afkomst. “Het is mijn unique selling point. Ik ben echt eeuwig dankbaar dat ik uit Klazienaveen kom. Daar haal ik zoveel inspiratie uit.”

Inmiddels woont ze al 10 jaar in Amsterdam. Als zangeres en actrice heeft Rosa op haar CV onder meer Het Pauperparadijs staan, en musicals als Anne Frank en De Tweeling.

IMG_0375.JPG

Van de Portugese Fado zangeres Mariza dos Reis Nunes heeft Rosa het lied Center lataire gezongen. “Het heet ‘de mensen van mijn land. Het is door jullie dat ik dit kan zingen, en jullie geven mij het gevoel van de Fado. Daarom zing ik het voor jullie. Fado is een soort van Portugese blues, het Portugese levenslied.”

IMG_0379.JPG

De stijl is ontstaan rond 1829 in de arme wijken van Lissabon. In de loop van de twintigste eeuw werd fado een erkende zangkunst die vaak wordt uitgevoerd in de betere uitgaansgelegenheden.

Rosa hoopt op 8 januari in Utrecht weer de eerstvolgende voorstelling te kunnen geven. Van haar optredens zijn er vier verschoven, de resterende zijn geannuleerd. Ze heeft de pech gehad dat haar voorstelling uitkwam in coronatijd. Ze was heel blij dat ze die in vanBeresteyn nog kon geven. Rosa stond al op deze middag gepland.

IMG_0355.JPG

“Haar kostuum is naar het kostuum van de Italiaanse zangeres Laura Pausini, die Rosa in 1995 heeft nagedaan in de Mini Playbackshow. Met name in de jaren 90 was Pausini in Nederland erg populair.”

Rosa vindt het een heel mooi gegeven een kind te zijn van een Nederlandse vrouw en een Portugese man die elkaar in Frankrijk hebben ontmoet. En uiteindelijk in Klazienaveen hun leven hebben opgebouwd. Ze houd heel veel van dit soort verhalen, en het fascineert haar.

IMG_0543.jpg

Met de anderhalve meter kunnen er voor 17 uur nog theatervoorstellingen worden gegeven. Maar met een kwart van de zaal is het financieel niet rond te maken. De rest van de voorstellingen zijn gecanceld. Directeur Jos Kraan: “Het is voor ons een hele rare periode. Aanstaande vrijdag zou Youp van ’t Hek in vanBeresteyn staan. De voorstelling gaat wel door, maar is verplaatst naar maart. Toch doet het wel pijn."

"Het concert van Veendam’ met Wia Buze, Erwin de Vries, Sandy Altman, Agnes Woltjes en Romain Doedens is gecanceld. En de filmvoorstellingen liggen er allemaal uit. De uitvoeringen van de muziekschool zijn ook gecanceld. Wat we nog doen is het Houten Huis van de Winkler Prins, een gesloten voorstelling voor de leerlingen van de WP.”

“Het enigste voordeel dat wij nog hebben zijn nog wat vergaderingen overdag. Donderdag vond met de anderhalve meter regeling de jaarvergadering plaats van Avebe met 80 landbouwers. Er is dan maar een plek in Veendam waar dat kan, dat is hier.”

IMG_0510.jpg