Nieuws

Sinterklaasfeest in jachthaven Schipperskwartier
een blijvertjeIMG_1180.jpg

De Sinterklaasintocht in Wildervank van afgelopen zaterdag had vanwege de verscherpte coronamaatregelen een aangepast draaiboek. Het traditionele Sinterklaasfeest in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum kon geen doorgang vinden. En vond de aankomst niet bij het winkelcentrum plaats zoals in andere jaren.

IMG_1226.jpg

In plaats daarvan meerde de pakjesboot af nabij de Wildervankster jachthaven Schipperskwartier. Een geweldige oplossing dat bij het publiek goed ontvangen is. Er was alle ruimte, het was mooi beschut, en zonder verkeer. Met toiletten in de nabijheid.

IMG_0806.jpg

Tijdens de intocht per pakjesboot werd de Sint op diverse plaatsen al door kleine groepjes kinderen opgewacht. Voor het vervoer van zijn gevolg over de weg ging naast het kanaal een bonte stoet voertuigen mee. De Wildervankster Paardentram was er dit jaar alleen voor de pieten.

IMG_0485.jpg

Dweilorkest Voorwaarts uit Veendam verzorgde onderweg de muzikale omlijsting, en het laatste stukje lopend tot aan de jachthaven. Daar werd op het podium Sinterklaas door presentator Peter Prummel welkom geheten. Vervolgens was er een warm welkom door voorzitter Grieto Visser van de Ondernemersvereniging Wildervank.

IMG_0990.jpg

Terwijl de danspieten op het podium demonstraties gaven begaf de Sint zich met zijn hoofdpiet tussen de aanwezige kinderen voor een gesprekje. En voor het overhandigen van tekeningen en andere bescheiden. Onderwijl deelden de pieten zakjes uit met pepernoten.

IMG_1132.jpg

Speciaal Comité
Sinds twee jaar bedenkt een ‘comité van zeven’ speciaal voor de Sinterklaasintocht in Wildervank spelactiviteiten voor de kinderen, en nieuwe danspasjes voor de pieten. Twee jaar geleden was de eerste speluitvoering: in de pietenzaklopen. En de eerste danspasjes waarbij kinderen mee mochten doen.

IMG_1386.jpg

“Dat bedenken we zelf, we kiezen er meisjes voor uit en gaan erop oefenen”, verteld Monica Smith. En bedenken we weer een spel. Het is hartstikke leuk om te gaan doen. Het leuke is om interactief met kinderen bezig te zijn. Hoe krijg je kinderen actief. Door spelletjes te gaan doen en door ze attent te houden. En door steeds weer iets nieuws. Eigenlijk zijn we het hele jaar met de planning van de sinterklaasintocht bezig in Wildervank. Elke donderdagavond tot aan de intocht.”

IMG_0497.jpg

“Dit jaar was het een spelinstuif met ja en nee vragen. Om even de kinderen te laten nadenken aan welke kant van het lint ze moeten staan voor het juiste antwoord. De pieten hadden door verwarring te zaaien het wat lastiger gemaakt. De vragen waren allemaal Sinterklaas gerelateerd, zoals uit welk land hij komt. Omdat we vanwege corona dit jaar beperkter zijn moest het nu buiten plaatsvinden.”IMG_1362.JPG

En Summerfun deelde na afloop knutselpakketjes uit aan de kinderen, wat ze thuis zelf kunnen maken.

De brandweer van Veendam is van oudsher een goede vriend van Sinterklaas. Ook voor de logistieke ondersteuning met mooie brandweer-oldtimers, waar ze zuinig op zijn.