Nieuws

Nederlands Kampioen BMX Aron Tilman gehuldigdIMG_2319.jpg

Donderdag 18 november is de BMX-er Aron Tilman uit Veendam door burgemeester Berry Link gehuldigd. Aron is op 3 juli 2021 Nederlands Kampioen BMX geworden in de klasse boys 11 jaar.

Tijdens het Nederlands Kampioenschap van de KNWU in Haaksbergen hebben in totaal 50 kinderen meegedaan. Waarvan de beste 8 daaruit een finale hebben gereden. Aron, uitkomend voor de Flying Birds in Winschoten, won alle manches en finales.

IMG_2294.jpg

Het is voor de tweede keer dat Aron Nederlands Kampioen geworden is, de eerste keer was in  2017. Daarnaast is hij als vierde ook in de top tien van Europa terechtgekomen.

IMG_2290.jpg

De huldiging heeft in het gemeentehuis plaatsgevonden in het bijzijn van zijn vader Michel en zijn broer Finn Tilman. De gewonnen prijs prijkte op de tafel. Deze komt thuis weer bij de verzameling van de 150 gewonnen prijzen. Vader Michel: “Je bent ook niet altijd de beste, en het was een emotioneel moment toen hij kampioen was.”

IMG_2311.jpg

De burgemeester vroeg of hij het van zijn vader heeft. Zijn vader wilde ook graag een crossfiets, maar was het niet als sport gaan doen. Hij heeft altijd aan motorcross gedaan. Alle drie hebben ze hun favoriete sport. Zijn broer Finn zit bij het voetballen.

IMG_2289.JPG

De burgemeester wilde ook weten hoe hard Aron over het parcours fiets. Met 45 kilometer. Zijn vader hield het tot op 40 kilometer, maar het gaat wel hard. “Over een zandheuvel fietsen ze naar beneden en gaan ze op de achterwiel over de bulten heen. Er zijn vier rechte stukken. Na een zandheuvel zweeft hij met die snelheid ook door de lucht heen.”

IMG_2307.jpg

Nu het wedstrijdseizoen weer ten einde is gaat hij een heel winterprogramma met trainingen doorlopen voor de TC’s (Topcompetitie). Met elk weekend op een andere baan in Nederland. Waarvan de meeste banen in het zuiden liggen. De BMX-sport leeft er veel meer. In het Noorden zijn er banen in Winschoten, Appingedam, Zevenhuizen, in Friesland in Noordbergum en Drenthe in Assen en Klazienaveen.

IMG_2324.jpg

Aron was op zijn zevende met BMX-en begonnen. Het komende seizoen krijgt hij ook weer een bepaalde framehoogte dat bij zijn leeftijd en lichaamslengte hoort.

BMX is een Olympische sport geworden. Aron zijn grote voorbeeld Niek Kimmann heeft in Tokio dit jaar de gouden medaille gegrepen. Een grote poster van hem hangt bij Aron aan de muur, en heeft hem ook al een aantal keren ontmoet.

IMG_2305.JPG

Een “apetrotse” burgemeester vertelde hem volgend jaar weer te verwachten en overhandigde een cadeau. Op het Raadhuisplein liet de kampioen nog een kleine demonstratie van zijn behendigheid zien op de BMX.

IMG_2291.jpg