Nieuws

Aftrap door Pieta Loots Liedjescafé Bibliotheek Veendam



IMG_0748.JPG

Dinsdag 9 november is de aftrap gegeven van het Liedjescafé in de Bibliotheek Veendam. Samen met Pieta Loots kunnen volwassenen bekende Nederlandstalige nummers zingen. Het Liedjescafé is voor iedereen die graag zingt en het gezellig vindt om dit samen met anderen te doen. Goed kunnen zingen is geen vereiste, plezier in zingen wel!

Alle deelnemers krijgen bij binnenkomst een boekje met de teksten. Deelname is op de tweede dinsdag in de maand. Met het Liedjescafé wil de bibliotheek op een muzikale wijze taal en de sociale contacten bevorderen.

IMG_0741.JPG

De aftrap van het Liedjescafé was voor vijftien deelnemers. Opvallend was dat het overwegend vrouwen waren. Maar ook mannen zijn zeker welkom. De dames zongen uit volle borst mee. Het klonk of ze al ervaring hebben, hoewel goed kunnen zingen niet vereist is.

Er was versterking van drie dames van Volkszang Veendam. “Wij zingen oude volksliedjes. Het zijn de liedjes van onze ouders en de opa’s en oma’s. Maar moderne liedjes zijn er ook wel bij.” De rest van de groep deed harstikke leuk mee. Naast enkele oudhollandse liedjes waren het heel uiteenlopende hits uit latere tijden. Van Marco Borsato tot Corry Konings en de Rekels.

IMG_0725.jpg

Jolanda Robben heeft het idee opgepikt in de bibliotheek van Den Helder. Daar werd het zingen met Evelien genoemd. Pieta houdt ook van zingen, het vragen was dus aan de goeie persoon.

 “Ik had nog gedacht aan zingen met Pieta”, verteld Jolanda. Maar we zijn het Liedjescafé gaan noemen.” Het was een feest der herkenning en pure nostalgie. De tekst van ‘M’n opa’ uit 1966 van Hetty Blok & Leen Jongewaard was ook in het door Jolande samengestelde boekje opgenomen.

IMG_0751.JPG

De afsluiting was met ‘O, o Den Haag’ uit 1982 van Harrie Jekkers. Die het zong onder zijn pseudoniem Harry Klorkestein. Een deelneemster in de zaal komt uit Den Haag, maar kende het lied niet. Dat bracht enige hilariteit.

‘Het grote klutslied’, al jaren een grote hit, wordt iedere maand als inzinglied gezongen. Het Shantykoor De Hoekse Waard heeft op de melodie van ‘Op het strand stil en verlaten’ zinnen uit verschillende Nederlandse liedjes, oud en nieuwer, bij elkaar gebracht. De geheel verschillende titels sluiten op een hilarische manier op elkaar aan. Zoals, ‘We komen allen in de hemel, als ik met m’n fietsbel bel!’. En, ‘Op de grote stille heide, voel ik me zo verdomd alleen’.

IMG_0760.JPG

Het bracht de nodige meligheid met zich mee. Het past in een liedjescafé. Zo kan er gezongen worden in moeilijke tijden.

Deelnemers kunnen ook zelf hun favoriete liedjes inbrengen in de ideeën bus. Op de tweede dinsdag in december zal het Liedjescafé iets meer in het teken staan van Kerst.