Nieuws

IkiBuntu Veendam



Teaching 1.jpg

Tekst Hans van Noorthansvannoort@parkstadveendam.nl]

Sinds april 2020 zetelt de Stichting IkiBuntu in het Gezondheidscentrum aan het Lloydsterras nabij het station hier in Veendam. IkiBuntu vraag je je af? Geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen. Het zal wel iets te maken hebben met gezondheid anders zou het daar niet bij in zitten! Een juiste constatering. Maar verder? Om die gezondheid van jou en mij draait het bij IkiBuntu, maar dan op een andere manier. Die doen we graag uit de doeken.

Op de Rijksbegroting voor komend jaar prijkt een totale som van € 353 miljard, daarvan is 81,3 miljard bestemd voor de (gezondheids)zorg. Je zegt dat sneller, dan dat je je beseft hoeveel geld dat wel niet is. Voor de inzichtelijkheid schrijven we het even voluit in cijfers: € 81.300.000.000,00 In letters: éénentachtigduizenddriehonderd miljoen euro’s. Een waanzinnig hoog bedrag. Dat loopt de komende jaren verder op tot 92,8 miljard in 2025. Logisch dat er een aantal weldenkende professionals zich afvroegen: Is dit wel gezond? Die profs zijn: Wout Peters en Ilona Schra. Wordt het niet tijd om aan die gezondheidszorg een andere slinger te geven? Volmondig ja. Daartoe hebben ze de stichting IkiBuntu opgericht. In het kort komt het hierop neer: Het huidige systeem gaat uit van ziekte & zorg. Wout en Ilona leggen de focus op gezondheid & gedrag. Aan het werk voordat je ziek wordt. Op weg naar een veerkrachtig & vitaal leven.

DH_G5A3778.jpg

We leven gemiddeld langer. Mannen worden 79,7 en vrouwen 83,1 jaar. Maar zijn die laatste jaren ook de mooiste? Veelal niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen vanaf hun 42e levensjaar te maken krijgen met de eerste chronische ziektes. Voor mannen ligt dit op 48 jaar. Wout als ambulant ambulanceverpleegkundige: “Bij 90% van ons werk gaat het om chronische klachten en heeft het steeds minder vaak te maken met acute zorgproblemen!” IkiBuntu wil een bijdrage leveren aan een gezond leven. Daar moet je vroeg mee beginnen, voordat er mogelijke klachten zijn. Dit is de fase in je leven waarin gezondheid en gedrag nog beïnvloedbaar zijn. Dat begint eigenlijk al vóór en tijdens de zwangerschap. De eerste 1000 dagen van het kind zijn daarin cruciaal. Een van de redenen waarom Ilona het initiatief “Oermodern Ouderschap” heeft opgezet.

Een van de belangrijkste pijlers is de zingeving aan het leven. Dat geeft een positieve gezondheid. “We zien het vaak anders. Mensen zijn ontevreden over wonen, werk, hun omgeving en community (samenleving). Gezondheid herbergt een gezamenlijke verantwoordelijkheid: samen dragen we zorg voor elkaars veerkracht en vitaliteit,” aldus Wout en Ilona. Het aangaan van vitale sociale netwerken is van wezenlijk belang. Een 2e aandachtspunt is het stimuleren van gezonde keuzes. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding. Ga ik vandaag voor fastfood of kies ik voor verse groenten en fruit in combinatie met noten, zaden en tuinkruiden? “De focus leggen op het nuttigen van plantaardig voedsel geeft het lichaam enorm veel positieve energie,” vult Wout Peters aan. Neem ik lekker bij de TV een zakje chips of een paar schijfjes appel of partjes sinaasappel? Bij bewegen: pak ik de auto of toch de fiets? Maak ik een fijne wandeling of … Belangrijk is dat je bewegen een plaatsje geeft in je dag-/weekritme. Bij inspanning hoort ook ontspanning en de nodige rust/slaap, niet vergeten! Steek ik nog een sigaretje op of is dit weer de zoveelste laatste?  Aan jou de keuze.

02.png

Het fijne van IkiBuntu is dat niets hoeft. Je bepaalt de keuzes helemaal zelf. Deelname staat vrij. De gedragsverandering begint bij jezelf en door deel te nemen aan groepssessies versterk je elkaar in het maken van die keuzes. Er hebben zich inmiddels verschillende groepjes gevormd, die samen én gezamenlijk ervoor gaan. Zo volgt momenteel een groepje van 13 mensen een koude training. Dit verhoogt je weerstand enorm is aangetoond. Een ander groepje wandelt wekelijks in Borgerswold. Weer anderen wisselen gezonde recepten uit. Heb je wel eens van een courgette brownie gehoord? Vanuit een kerkgenootschap zijn ze bezig geweest met een 40-dagen challenge om te kijken of ze met Bijbelse ingrediënten tot lekkere gerechten kunnen komen met inachtneming van de spijswetten. Ook vanuit mensen met een migratieachtergrond is er interesse. Individueel kun je bij IkiBuntu aan het Lloydsterras gebruik maken van een Elliptigo. Die staat ter beschikking en is geschonken door de Nedmag.

01.png

Overheden hoog en laag zien gelukkig het nut en de noodzaak van de initiatieven van IkiBuntu. De opmars van diabetes 2 lijkt niet te stoppen. Dagelijks komen er alleen al in ons landje 150 patiënten bij! Ook het aantal mensen met overgewicht en obesitas neemt alarmerende vormen aan, allemaal uitermate verontrustend. Begrijpelijk dat er subsidies worden verstrekt om de ideeën een vorm en plaats te geven. Zo is er juist een pilot gestart in de wijk Sorghvliet: “Sorghvliet Vitaal Vooruit.” Dit project is bestemd voor alle mensen in de wijk met het doel om mensen met elkaar te verbinden, waardoor een community ontstaat, die zich gezamenlijk inzet om de opmars van Diabetes type 2 te stoppen. Ook als je géén diabetes hebt. Huisartsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners zijn ingelicht én enthousiast. Vanuit de landelijke overheid is een onderzoek gestart naar een kosten - batenanalyse van dit nieuwe zorgsysteem uitgaande van gezondheid & gedrag.

Na jaren in de zorg te hebben gewerkt, volgden Ilona en Wout de Master Healthy Ageing Professional. Ilona heeft zich gespecialiseerd in Oermodern Ouderschap. Oermodern en oervoedsel zijn heerlijke eigentijdse kreten die bij IkiBuntu veelvuldig vallen. Het zijn géén loze kreten! Alles is goed onderbouwd en doordacht. De pioniers van het nieuwe zorgsysteem geloven heilig in hun missie. Hun voorbeelden liggen in de Blue-zones.

03.jpg
Foto: Wikipedia

Dit zijn afgebakende gebieden, zie kaart, waarvan de bevolking een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar mensen meetbaar langer leven en in goede gezondheid oud worden. (Wikipedia) Nou, dat willen we toch allemaal? Dat kan. Dat moet. Door het toepassen van oeroude principes kunnen we de welvaartziektes adequaat en effectief aanpakken. Bovendien en niet onbelangrijk blijven de kosten op deze manier beheersbaar.

Profielfoto Wout.jpg

Momenteel werken Wout en Ilona vanuit Veendam en Hoogeveen.

Meer informatie:
Stichting IkiBuntu, Lloydsterras 6, 9641 DZ Veendam, 06-26778657

info@stichtingikibuntu.nl
stichtingikibuntu.nl


Gerelateerde artikel:

Stichting IkiBuntu start in Veendam met specifieke focus op gezondheid & gedrag