Nieuws

De Eersteling van Stichting Dorpshuis Borgercompagnie



IMG_0083.JPG

Honderdvijftig bezoekers hebben in Borgercompagnie tijdens de opening de indrukwekkende transformatie aanschouwd van voormalig voetbalkantine naar een modern smaakvol dorpshuis. Alleen de buitenmuren zijn nog origineel, binnen is het gebouw spiksplinternieuw.  

“Alles is eruit gegaan”, vertelt Frank Doornbosch, voorzitter Stichting Dorpshuis Borgercompagnie. “Met 10 vrijwilligers zijn we in 2020 een aantal zaterdagen bezig geweest. Met het verwijderen van de oude bar, de keuken, plafons, vloeren, de muren. Op een aantal muren na bleef er weinig staan.”

IMG_0085.JPG

In 2018 was er, na het teloor gaan van de in 1949 opgerichte voetbalclub in Borgercompagnie, vanuit de dorpsvereniging de vraag gesteld of de kantine voor het dorp en zijn verenigingen behouden kon blijven. Omdat er anders geen plek was. De school was ook al dichtgegaan en alle verenigingen met hun activiteiten waren eigenlijk al verhuist naar de kantine. Zo is het streven tot behoud van het gebouw een gezamenlijk initiatief geworden.

In de statuten stond dat alles afgebroken zou worden. Althans, zo stond het in de voorwaarden van de gemeente. “Maar geen gebouw betekende ook geen plek voor onze verenigingen en onze bewoners. We namen het besluit om te gaan proberen de kantine voor het dorp te behouden. Maar we kwamen in een gebouw terecht uit 1985 die eigenlijk niet meer aan de moderne maatstaven voldeed. En we vonden ook de ruimte net iets te klein om er activiteiten te kunnen exploiteren.”

IMG_0073.JPG

Er werd voorgesteld om er een stichting voor op te richten. Een stichting geeft als voordeel dat er met een heel goed plan fondsen aangeschreven kunnen worden om geld bij elkaar te krijgen. Zo zag de Stichting Dorpshuis Borgercompagnie het levenslicht. Het bestuur stelde een begroting op, en een heel goed verhaal naar verschillende fondsen.

Eind mei 2020 waren alle aangeschreven bedrijven begonnen met het weer opnieuw opbouwen. Een compleet nieuw dak, nieuw plafon, nieuwe vloer, nieuwe veranda en een nieuwe keuken. Verwarming is middels infrarood verwarmingspanelen. De muren zijn 15 cm dikker geworden. Voor de infrarood verwarming is een dikke isolatiewaarde nodig.

IMG_0128.JPG

Ook van de kleedkamers hadden de vrijwilligers alle muren eruit gehaald. En is de zo ontstane ruimte verbouwd tot een speelruimte voor de kinderen met een voedbaltafel, ijshockeytafel, en voor in de toekomst nog wat leuke dingen zoals een pingpongtafel. Het hele proces is een enorm pak werk geweest, maar het resultaat mag er zijn.

IMG_0135.JPG

De stichting had net goed en wel een gebouw overgenomen en vaste lasten gekregen toen corona zich aandiende. Geen evenementen betekende geen ‘borrels’ en geen inkomsten. Gelukkig sprong de overheid bij.

Het nieuwe dorpshuis heeft de toepasselijke naam ‘De Eersteling’ gekregen. Genoemd naar de aardappelzetmeelfabriek die hier vroeger heeft gestaan.

IMG_0139.JPG

De buitenmuren herinneren aan de vroegere voetbalkantine, binnen is het getransformeerd tot een stijlvol onderkomen voor de verenigingen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zo eindigde Frank Doornbosch zijn toespraak. En mocht de plaatselijke jeugd de officiële openingshandeling verrichten. Een moment om later nog op terug te kunnen kijken.


 
Fotoalbum: