Nieuws

Verbeeldende en verhalende verbindingen
tussen Nederland en LetlandIMG_1774.JPG

Negentien kinderen van vier tot tien jaar hebben vrijdag in het Veenkoloniaal Museum, onder leiding van de kunstenaressen Koosje Zomer en Jannie Boelens, op creatieve wijze leuke en spontane zeegezichten geschilderd.

De kinderworkshop werd gehouden in het kader van de kunstexpositie ‘Groningen – Riga, De Klassieke Verbinding’. Waar Zomer met haar werk ook aan meedoet.

IMG_1735.jpg

De kunstexpositie vertoond o.a. zeegezichten, stadsgezichten en portretten van de Veenkoloniale zeevaart naar Riga. Met naast schilderijen ook beelden op dit onderwerp. Naast Koosje Zomer hebben maar liefst 19 kunstenaars aan deze rijke expositie meegewerkt.

IMG_1793.jpg

Het Veenkoloniaal Museum heeft de kunstexpositie georganiseerd in samenwerking met AKKA, de alumnivereniging van de Klassieke Academie te Groningen. De expositie legt de verbinding tussen Groningen en Riga.

In de 19de eeuw kwam meer dan 60% van de Nederlandse zeegaande vloot uit de provincie Groningen. Van die vloot kwam het merendeel van de schepen uit plaatsen als Sappemeer, Zuidbroek, Veendam-Wildervank en Oude- en Nieuwe Pekela.

IMG_1770.jpg

Aan deze bloeiperiode van de zeevaart herinneren nog de meegebrachte Oostzeelepels, sieraden, butjes, serviesgoed en scheepsportretten. Maar de zeevaart bracht ook nieuwe ideeën. Immers wie verre reizen doet kan veel verhalen. Die verhalen vormen een klassieke verbinding.

De tentoonstelling is ter ere van 100 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Letland. Op 24 maart 1921 erkende Nederland de Republiek Letland.

De handel tussen de Nederlanden en de Baltische landen is natuurlijk al van veel eerder. Vanaf de 13e eeuw nam de welvaart enorm toe door de ‘Ommelandvaart’, de scheepsroute die om Denemarken heen vaart naar Scandinavië en de Oostzeegebieden.

IMG_1807.jpg

Medewerking aan de expositie werd verleend door: Hana Vendlova, Marja Dijkstra, Mineke Gravers, Riemke Bouwman, Diane Brodie, Erna Kroezen, Gerrit Velthuis, Sieuwke Ronner, Beitske Sikkema, Sonja van Beuzekom, Koosje Zomer, Willy Peetsma, Anne-Lize Reuter, Julia Dake, Trix Folkers, Peter Tholen (Drieluik), Antoinette Vunderink, Margriet Kroeze, Marieke Laverman.

Ter ere van deze expositie is een prachtig boekje gemaakt dat in de museumwinkel ligt. Na Veendam gaat de tentoonstelling naar het museum in Riga.

IMG_1810.jpg