Nieuws

Jongerencentrum Afterbeat
met Coffee Café aan de Promenade geopendIMG_1033.JPG

Het voormalige pand van Savenije aan de Promenade heeft een nieuwe bestemming. Alko en Miriam Stoel van de Stichting Afterbeat zijn er met onder andere hun Coffee Café neergestreken in het ruime pand. De ruimte is er nodig ook, want na het sluiten van het horecagedeelte gaat het jongerencentrum Afterbeat open met inloopavonden.

Het coffee café is onderdeel van Stichting Afterbeat Enterprise, een sociale onderneming met hoogwaardige koffie of thee in het Centrum van Veendam

IMG_1054.JPG

“Het Coffee Café is er voor iedereen”, vertelt Alko Stoel. “Twee keer in de week sluit Coffee Café om vier uur voor het voorbereiden van de inloopavond in het jongerencentrum. Het is een jeugdcentrum met een theater, een studio en een ruimte met spelcomputerkamers.” 

Afterbeat is een Christelijke stichting met ’s avonds een jongerenwerker. Alko en Miriam, beiden Veendammers, hebben twee en half jaar in Schotland gewoond. En daar ook een Afterbeat opgericht. Vandaar dat het horecagedeelte Coffee Café een beetje in stijl is van een Schots en Engels café. We hebben het opgericht vlak voordat we weer teruggingen. Ook doet het wel Amerikaans aan, daarom hebben we ook de americano koffie op basis van espresso.”

IMG_1074.JPG

Stoel ging voor een jongerenorganisatie met rappers en Dj’s naar de scholen Winkler Prins en Ubbo Emmius. Maar daarna stopte het ook altijd. “Als we weer ‘s een school ingaan, wat zou het toch mooi zijn als we dan ook een eigen plek hebben. De eigenaar van het pand vond ons werk helemaal te gek, en heeft ons geholpen.”

Afterbeat Enterprise is speciaal opgezet als sociale onderneming. “In ons coffee café bieden wij  jongvolwassenen een werkervaringsplek en waar mogelijk dagbesteding of een (maatschappelijke) stage. Volgens onderzoek hebben jongeren die oproeien in armoede in Veenkoloniën,  moeite met het vinden van een plek in de arbeidsmarkt. Met onze methodiek verwachten wij een impact te kunnen maken in de levens van deze jongeren.”

IMG_1067.JPG

In het Coffee Café is een vergaderruimte en een kleine zaal waar vooral ruimte wordt gegeven aan zorginstellingen, kerken of andere christelijke organisaties om trainingen of bijeenkomsten te organiseren. Stichting Afterbeat zelf zal uiteraard ook gebruik maken van het pand voor inloop activiteiten, trainingen, gebedsavonden en/of workshops te verzorgen.

Het koffiegedeelte is inmiddels een week open. Waar het winkelend publiek ook iets lekkers bij de koffie kan bestellen. “Afterbeat Coffee is een koffiehuis waar we aan de balie geweldige americano’s, espresso’s, cappuccino’s, latte’s en andere fantastische koffie varianten vers maken met onze eigen koffieboon.”


 
Fotoalbum: