Nieuws

EHBO-vereniging Wildervank
weer gestart met EHBO-cursussenIMG_0269.jpg

Op 15 oktober is de EHBO-vereniging Wildervank weer met een nieuwe EHBO cursus gestart in het Bijleveldcentrum. Voor 14 nieuwe vrijwilligers uit Veendam en Wildervank was het hun kennismakingsavond. Met elkaar en met uitleg over hoe het allemaal gaat.

De EHBO-vereniging bevindt zich met 3 groepen van ongeveer 18 cursisten in een unieke positie. De meeste verenigingen in de regio moeten stoppen omdat ze onvoldoende leden hebben. Daarbij is er de beschikking over een instructeur die dat vrijwillig doet. En ook in een hoge frequentie. Elke dinsdag wordt er bijscholing gegeven.  

De vereniging heeft 60 leden die jaarlijks bijgeschoold moeten worden. Ook worden er regelmatig nieuwe cursussen gestart met een grote opkomst. Er zijn meer dan 14 nieuwe aanmeldingen. Vanwege een aantal ziekmeldingen was gevraagd om thuis te blijven om risico te vermijden.

Ook uniek is het aantal mensen hebben uit de buurt die zich hebben opgegeven. De nieuwe cursisten krijgen 12 lesavonden en het examen. Er zijn zo’n 11 weken achter elkaar gepland om binnen drie maanden een diploma te kunnen halen. In februari kunnen de deelnemers dan hun examen gaan halen.

Door het Oranje Kruis worden er hoge eisen gesteld. Wie het Oranje Kruis diploma heeft is ook echt hulpverlener die bij een evenement mag helpen. De lat ligt hoog. Ze moeten het wel kunnen.

Deelnemers leren tijdens de cursus hoe ze eerste hulp kunnen verlenen bij kinderen en volwassenen. Zoals het stelpen van een bloeding, een wond verzorgen of helpen bij een verstuiking of botbreuk. Deelnemers wordt ook geleerd hoe ze moeten handelen bij een stoornis in het bewustzijn of van de ademhaling.

Reanimatie is uiteraard ook een onderdeel van de cursus. De opleiding wordt afgesloten met een examen. Om het oefenen zo realistisch mogelijk te maken worden bij regelmaat ook LOTUS-slachtoffers ingeschakeld, mensen die spelen dat ze slachtoffer zijn.