Nieuws

Swawek Veendam_DSC7814.jpg

Tekst Hans van Noorthansvannoort@parkstadveendam.nl]

Het levensverhaal op de site eindigt hij met: Tot Swawek! Swawek is zijn voornaam en zijn achternaam is natuurlijk niet Veendam zoals in de kop is aangegeven, maar Andrzejewski.Zijn bedrijf zit aan het Beneden Oosterdiep 186. Je rijdt er zo voorbij, maar als je eenmaal binnen bent geweest, wordt het anders. Dan denk je iedere keer als je het Beneden Oosterdiep 186 passeert Wauw…

_DSC7804.jpg

Wat nou Wauw?
Je moet dat ervaren. De manier van ontvangst, de gastvrijheid, de klantvriendelijkheid, de aandacht. Heeft Swawek dan iets te maken met Horeca? Neen, beslist niet. Swawek doet in handcrafted interior design. Wat houdt dat nu weer in? Herstofferen en/of opnieuw bekleden van stoelen en banken. Dat doen ze met liefde en passie. Het vakmanschap straalt ervan af. Veelal wordt gedacht dat dit niet meer de moeite waard is, breng maar naar de Kringloop, maar als Swawek, Ron en Abdul Kafi de meubelen onderhanden nemen, kunnen ze er weer jaren tegen. Want kwaliteit staat voorop. De mogelijkheden zijn werkelijk grenzeloos. In het atelier liggen tientallen stalen prachtig gerangschikt in fraaie designboeken. De stoffen haalt Swawek vanuit de hele wereld zoals: Frankrijk, Engeland, Italië en de VS. Hij slaat een paar boeken open. Die van Zinc uit Engeland springt eruit. Wat een schitterende stoffen! Prachtige decoratieaccessoires van Houlés uit Parijs zijn eveneens leverbaar. Wol, katoen, synthetisch en combinaties van deze stoffen zorgen voor een warme, mooie en kleurrijke uitstraling. “Ik ben verzot op mooie stoffen,” vertelt Swawek vol overtuiging. En dat komt in alles tot uiting. Denk niet dat deze stoffen onbetaalbaar zijn, neen, Swawek heeft voor elk wat wils. Van bont gekleurd tot mooi klassiek.

Swawek: “Van een Suzuki tot een Audi/Mercedes hebben we hier in huis.  ”

_DSC7801.jpg

Heeft u een oud Louis XVI stoeltje of anderszins geliefd meubelstuk en wilt u die opnieuw laten bekleden met misschien wel nieuw binnenwerk, dan bent u bij Swawek op het juiste adres. Naast het herstofferen met stof behoort het bekleden met leer of kunstleer eveneens tot de mogelijkheden. Ook daarin keuze te over. De bank of het stoeltje zijn daarna weer als nieuw. Steeds meer overheden zien heil in het herstofferen of opnieuw bekleden van het meubilair. Vroeger ging dat gewoon weg, nu krijgt het een opknap- vernieuwingsbeurt. Duurzaamheid en recycling staan tegenwoordig ook bij hen hoog in het vaandel! Reparaties van bijvoorbeeld een scheurtje in het leer of een gaatje is nagenoeg onzichtbaar te herstellen. Dus… niet weggooien, maar vakkundig laten repareren.

Ook praktische zitelementen worden door Swawek gemaakt. De zitelementen in het Gezondheidscentrum aan het Lloydsplein zijn van zijn hand. Hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken en houden. Wat wil je nog meer. De MartiniPlaza te Groningen krijgt binnenkort zitelementen, ontworpen in samenwerking met architecten en in productie genomen door, u raadt het al ……. In het verleden heeft Swawek het Provinciehuis in Groningen voorzien van nieuwe wandbekleding. Maar we zijn er nog niet!

_DSC7810.jpg

Lampen
Swawek ontwerpt zelf lampen en lampenkappen. Op de site én in de showroom staan verschillende ontwerpen én voorbeelden. Hij werkt hiervoor samen met zijn broer, die meubelmaker is en in Polen zijn bedrijf heeft. Schitterend houten gedraaide staanders (voeten) kunnen in allerlei kleuren worden gespoten/geverfd, passend bij het interieur en de eventueel opnieuw beklede stoel(en) of bank. De lampenkap bekleed met een fraaie stof is hetzelfde verhaal. Je krijgt dan een esthetisch verantwoord geheel. Echt handcrafted interior design. De futuristische lampen hebben exotische namen: Night over Bombay, Her Majesty’s Royal Guard en Shanghai Delight. Voor Yarden, de landelijke uitvaartondernemer, heeft Swawek verschillende crematoria ingericht met speciaal hiervoor ontworpen lampenkappen. De unieke lampenkappen in het Gevangenismuseum in Veenhuizen tonen de rijke geschiedenis van het dorp en die van de Maatschappij van Weldadigheid. Verschillende restaurants en Grand Café ’s in den lande zijn door Swawek “verlicht.”

_DSC7797.jpg

Akoestische wandbekleding
Het bekleden van wanden geschiedt meestal op projectmatige basis. Zo is de Triodosbank in Zeist bijvoorbeeld door Swawek voorzien van akoestische wanden. Voor dit soort projecten werk Swawek nauw samen met (binnenhuis)architecten en interieurinrichters. Het werk blijft niet beperkt tot de 3 noordelijke provincies, neen, dan opereren ze landelijk. Eerst wordt de wand bekleed met een speciaal geluidsabsorberend viltachtig materiaal, waarna de stoffenafwerklaag eroverheen gespannen wordt. Het Cultuurhuis in Winschoten is op deze manier geluiddempend gemaakt. Vroeger wisten ze dat ook al. Gobelins aan de wanden in historische kastelen en borgen zorgden niet alleen voor een goede akoestiek, maar dienden tevens om de warmte binnen en de koude buiten te houden.

_DSC7808.jpg

Opleiding
Het ambacht meubels stofferen zit bij Swawek in de genen. Zijn vader en oom waren ook meubelstoffeerders. Bovendien heeft hij een uitstekende opleiding genoten in zijn geboorteland Polen. Tijdens deze opleiding liep hij stage bij verschillende ambachtelijke stoffeerders. Eenmaal in Nederland bekwaamt hij zich verder bij vooraanstaande bedrijven en doet mee aan vakwedstrijden. Tweemaal wordt hij 2e Stoffeerder van het Jaar! Het maken van lampenkappen is heel specifiek werk. Dit leerde hij van een oudere dame, die van kinds af aan in dat vak heeft gezeten. Zij was bereid om haar kennis en ervaring met hem te delen. 

_DSC7794.jpg

Team
Het vakbekwame en enthousiaste team bestaat naast Swawek uit nog 2 meubelstoffeerders. Abdul Kafi komt uit Syrië en had daar een eigen meubelstoffeerderij. Ron komt uit Zwitserland en heeft zich aldaar tot meesterstoffeerder opgewerkt. Ze hebben een ding gemeen: passie en liefde voor het mooie ambachtelijke vak. “We hebben een pracht team,” lacht Swawek. “Ik begrijp dat dit géén personeelsadvertentie is, maar wil het toch even kenbaar maken. Ik ben op zoek naar iemand m/v die dit mooie vak wil leren.”

_DSC7818.jpg

Levensverhaal
Het levensverhaal van Swawek staat prachtig omschreven op zijn site. Van Polen (Gniezno) naar Nederland. Veendam heeft een stedenband met Gniezno in verband met de bevrijding van Veendam/Wildervank door een Pools regiment. Via een sportieve uitwisseling, voetbal en daarna de liefde, is het gekomen! Het is dan 1990. In 2006 vestigt Swawek zich aan het Beneden Oosterdiep.

Plannen heeft Swawek genoeg. De showroom uitbreiden om de klanten nog beter te kunnen ontvangen bijvoorbeeld. Want… wat kun je mooie dingen doen met meubelstoffering. Wauw!

Tot Swawek!

Swawek Veendam.jpg

Meer informatie:
Loop gewoon eens binnen of
Bel: 06.24878596
Mail: info@swawek.nl
Kijk: https://swawek.nl