Nieuws

Gezellige Buren Marktdag in wijk Noordwest



IMG_0217.jpg

In het kader van Noordwest op z’n best is met behulp van Compaen een Buren Marktdag gehouden. Ongeveer dertig deelnemers van de HJ Topstraat, en een deel van de Meezenbroekstraat, hadden voor hun huis een kraampje voor verkoop van tweedehands spullen die ze over hadden.

Noordwest op z’n best is de naam voor de aanpak van de buurt Veendam Noordwest. Dit project is een initiatief van de gemeente Veendam, woningcorporatie Acantus, de Commissie Huurzaken en welzijnsorganisatie Compaen. In 2020 zijn de partijen met een enquête de buurt in geweest om inwoners te vragen mee te denken over de toekomst van hun buurt.

IMG_0193.jpg

Van daaruit was vanuit de wijk zelf het idee voor een marktdag ontstaan. Met behulp van Marianne Pruissen van Compaen was het op poten gezet. Vorig jaar waren de vrijwilligers al met het organiseren bezig geweest, maar kon het vanwege corona niet doorgaan.

Initiator Marianne Dijk woont al negentien jaar in de straat. “Het is een soort rommelmark voor de buren onderling om elkaar te leren kennen. Ik wil eigenlijk het gemeenschapsgevoel bevorderen. En om een stukje verbondenheid te creëren. Mensen komen met elkaar in gesprek. Ze kletsen een beetje, en als er nog iets verkocht wordt is dat ook harstikke leuk.”

IMG_0212_2.jpg

De Buren Marktdag was door zeven vrijwilligers georganiseerd. Als een pilot om te zien of het aan zou slaan. Er waren dertig inschrijvingen. Een paar waren niet gekomen, maar anderen waren er spontaan tussen gaan zitten. “We gaan evalueren om te zien of het bevallen is. Heel veel mensen hebben de kat uit de boom gekeken. Achteraf waren de reacties van: ‘leuk toch’. En hadden ze ook wel mee willen doen.”

IMG_0239.jpg

Er was een koffiestand en een kraam met lekkere Turkse hapjes. Bezoekers van buiten zijn er ook geweest, zoals bewoners uit Wildervank.

IMG_0135.jpg

Krzysztof Groen, de trotse eigenaar van een gitaar van Johnny Cash, was gevraagd of hij belangeloos wilde optreden. Bij iedere kraam bleef hij staan. Op een aanhangwagen tussen spullen in had hij op een tafel een podium gecreëerd. De vijfjarige Levi was vooral gericht op de gitaar.


   
Fotoalbum: